Jump to content

Fenyőfakisokos- a legdrágábbak

2015. 12. 19. 18:00

Ha már karácsony, akkor a fenyőfán nem spórol az ember. Ilyenkor nagy keletje van a kaukázusi fenyőnek, de vajon tényleg megéri tízezreket költeni a fára, vagy beérhetjük a középkategóriásokkal is?

A fenyőfavásárlás mizériája minden évben terítéken van az ünnepre készülődés során. Ki az olcsóbbat, ki a drágábbat válassza, minden attól függ, mennyit enged a családi büdzsé.

Ha azonban a fenyőn nem akarunk spórolni, akkor jöhet szóba a normann, azaz kaukázusi fenyő és a ritkán beszerezhető szerb luc- és duglászfenyő. Utóbbi kettő napjainkra valamiért hiánycikké vált, pedig extra tartósak és nagyon szépek.

A duglászfenyő hazánkban nem túl gyakori, mondhatni kuriózum. Mégis akinek sikerül beszereznie, különleges élményben lehet része, ugyanis leveleit megdörzsölve, azok a hagyományos fenyőillat helyett narancsos illatot árasztanak.
A fenyő tűleveleit több mint egy hónapon át nem hullajtja le, még 22-24 °C fokban sem.

A másik ritkaságszámba menő fa a szerb lucfenyő, ami tartós és strapabíró. Igazán szép karácsonyfa válhat belőle, ugyanis tűlevelei két centiméter hosszúak és fonákjuk ezüstösen csillog.

A kaukázusi fenyő - ami normann fenyőként ismeretes inkább- könnyen beszerezhető. Viszont a legkisebb fa is 7000 forintos árról indul. Előnye, hogy formája nagyon szimmetrikus, szemrevaló, leveleit hosszú időn keresztül nem hullajtja le.
De nincs illata. Utóbbi azért mégiscsak a karácsonyi hangulatkeltés alapja.

Ha már favásárlásra adjuk fejünket, akkor érdemes elmazsolázni a közepes árfekvésű fáknál, mert egy ezüstfenyő is lehet ugyan olyan szép, és karácsonyi, mint 8-12 000 forintos társa.

 

Fotó: hdwallpapers.im