Jump to content

Fenyőfakisokos- a legolcsóbb választás

2015. 12. 17. 18:00

A fenyőfavásárlás egyik sarkalatos pontja az ár, és ahogy az élet számos területén, a minőség és olcsóság nem jár kéz a kézben, így ez esetben sem. Ha nem akarsz lemondani a karácsony elmaradhatatlan kellékéről, de óvnád pénztárcád tartalmát is, akkor ezt a két fenyőtípust keresd az árusnál.

A karácsonyfának kínált fenyők közül a luc- és az erdeifenyő a legköltséghatékonyabb választás. Már 2000-3000 forinttól is megvásárolhatók a kisebb példányok. Egyetlen hátulütőjük, hogy nagyon hamar ledobják tűleveleiket.

A hazánkban is honos lucfenyő, ennek ellenére még mindig a leggyakoribb karácsonyfa típus. Előnyére szóljon, hogy könnyen beszerezhető, és vékony törzse miatt nem kell a fél délutánt arra szánni, hogy befaragjuk a talpba. Illata, akárcsak egy fenyőerdőé, tehát attól nem kell tartani, hogy a klasszikus karácsonyi hangulatkeltő illat elmarad.
A lucfenyő levelei világos zöldek, vékonyak, és kiszáradva rettentően szúrnak. A meleg szobában egy hét után lepotyognak, és jobb esetben is 10-12 napot bír ki. Lombja kissé ritkásabb az ezüstfenyőéhez képest.

Az erdeifenyő az imént említett fenyőfánál is olcsóbb, viszont beszerzése bonyolultabb, mert nem találni minden faárusnál. Az erdeifenyő nem az igazi választás, mivel lombja ritkás, és formája sem hasonlít a klasszikus karácsonyfaformára. Törzse vörösesbarnás, ami eléggé szembetűnő, és rontja egy picit a feldíszített fa összképét.
Fűtött helyiségben, akárcsak a lucfenyő, ez is hamar elhullajtja leveleit lévén, hogy erdei fafajta.

 

Fotó: marldonchristmastrees.co.uk