Jump to content

Mécsestartó narancshéjból

2015. 12. 06. 14:00

A szezon kedvenc gyümölcséből csomó szuper dolog készíthető. Az ünnepre hangolódáshoz azonban a narancshéj-mécsestartó a tökéletes választás, ami a hideg téli estéken varázslatos mintákat fest a falra, és az otthonodba csempészi a békesség illatát.

A narancs illata, aromája és íze nélkül elképzelhetetlen az ünnep. Legyen szó a süteményekről vagy a díszítésről, mindig fellelhető itt-ott, egy-két szem. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy a narancs ezerféleképp hasznosítható, és nem csak húsa, hanem héja is. Péládul vétek volna kidobni a meghámozott narancshéjat, hiszen az a radiátorra téve édeskés illattal árasztja el a lakást, de mécsestartónak sem utolsó, sőt!

A gömbölyded gyümölcs héját kedved szerint díszítheted, és különböző mintákat is vághatsz bele. Szegfűszeggel és egy kis fahéjjal megbolondítva pedig megidézheted az ünnep illatát. Kedvet kaptál hozzá?
Erre lesz szükséged az elkészítéséhez:

  • narancs
  • szegfűszeg, fahéj
  • filéző kés vagy karalábévájó híján egy kanál is megteszi
  • kinyomóforma
  • mécses

Elkészítése:

Nagyon egyszerű! Végy egy szép nagy narancsot, és vágd ketté. Ha nem akarod félbevágni, akkor a tökfaragáshoz hasonlóan elég, ha a tetejétől szabadítod meg.

Bármelyik módszert is választottad, a kettészelés után óvatosan kanalazd ki a belsejét és tedd a radiátorra, hogy egy kicsit megszáradjon. Fontos, hogy a lehető legtöbb narancshúst kikanalazd! A megszáradt héj egyik fele fogja képezni a mécsestartót, a másik fél pedig az árnyjátékért lesz felelős.

A változatos és izgalmas mintáknak a kreativitás és kézügyesség szab határt. Ha van kedved farigcsálni, akkor csillagot, télapót, fenyőfát, hullócsillagot is vághatsz a héjba. Ám, ha kézügyességed nem az igazi, akkor se csüggedj! Végy egy karácsonyi kinyomóformát, és a narancs egyik felét szúrd ki a vele. Jöhet a szegfűszeg és a fahéj. Szúrd bele a narancs egyik felébe a fahéjat és hintsd meg a belsejét egy kis fahéjjal. A varázslatos illat kavalkád garantált.

Végezetül nincs más dolgod, mint belehelyezni a mécsest a narancs megfelelő felébe, és élvezni a csodálatos illatot, és árnyjátékot.

 

Fotó: dompelenpomyslow.pl