Az adventi vásárok alapitala, de a hidegebb időben amúgy is szívesebben készítünk saját otthonunkban is forralt bort. Már tasakos kiszerelésben is kapható a bor ízesítéséhez szolgáló keverék. Finom, gyors és hangulatos.
Ha ennél komolyabb italokra vágysz mind elkészítésben, mind pedig kivitelezésében, akkor ajánlunk néhányat a figyelmedbe. Az egyik az úgynevezett ananászos álom. Természetesen alapanyaga az ananász, méghozzá abból is két karika. A friss gyümölcsöt meg kell pucolni, majd két szeletre lesz szükséged, amelyet apríts fel kis darabokra. Tedd turmixgépbe, önts hozzá 1 cl ananászszirupot, 4 cl őszibaracklikőrt és 6 cl ribizlilevet. Turmixold össze jól, majd töltsd ki poharakba úgy, hogy mindegyikben van 1-2 jégkocka is. Ezzel még nem vagy kész. A végére marad a pezsgő, amellyel még felöntöd a szirupot és szívószállal, ananászdarabbal a pohár szélét díszítve, frissen kínálhatod vendégeidet.
Banánból is készíthetsz édes finomságot, amelyhez szükséged lesz fél banánra, 2 cl banánszirupra, 16 cl narancslére és 2 cl alkoholmentes blue curacaora. Önts bele mindent a turmixgépbe, csak a blue coracao-t hagyd ki. Jól keverd össze az alkotóelemeket, majd töltsd jégkockával megrakott poharakba, és csak ezután csorgasd rá a blue curacaot. A pohár szélére vághatsz banánkarikákat, tegyél bele szívószálat.
Hideg és megfázós időszak van, ezért a méz sok háztartás alapfelszereltségéhez hozzátartozik, de a mézes álomnak is egyik alapeleme. Szükséges hozzá 8 cl tej, 2cl tejszín, 2 cl mangószirup, 4 cl maracujalé és persze egy kiskanálnyi méz. A hozzávalókat rázd össze shakerben vagy valamilyen zárható és rázható edényben. Az így nyert italt szűrve kell a poharakba adagolni. Tegyél a poharakba jégkockát, a szélére mangódarabot és szívószállal fogyasztható.
A puncsok hangulatos karácsonyi italok, de ebből is létezik annyiféle, amennyit csak szeretnénk. Az almaboros puncs az egyik, amelynek elkészítéséhez szükséges két közepes alma, 2 liter almabor, fél bögre mazsola, 6-8 fahéjrúd, 10-12 db szegfűszeg, negyed bögre citromlé, és citromkarikák, valamint narancskarikák. Az almát nem kell megpucolni, de a magházát el kell távolítani és egy centis karikákra szükséges felszelni. Egy vastag aljú főzőedénybe tedd bele az almakarikákat, a fahéjakat, a szegfűszegeket, a mazsolákat és az almabort, nagy lángon forrald fel és utána már csak óvatosan, kis lángon gyöngyöztesd 6-8 percig. Ha az alma megpuhult, távolítsd el a szegfűszeget és a fahéjat, öntsd át egy üvegtálba. Add hozzá a citromlevelet, tedd bele a citrom- és narancskarikákat. Merőkanállal bögrékbe merhető a finom ital.
(Kép forrása: latina.com)