Jump to content

Időkapszula repíthet a múltba

2015. 11. 07. 16:00

Azért vagyunk a világon, hogy hagyjunk magunkból valamit a jövő nemzedékének, és most nem csak az utódainkra gondolunk. Sokak álma, hogy valami maradandót alkossanak, ám nem mindenki születik zseninek, hogy nagyot alkothasson, de egy időkapszula készítésére bárki képes. Ráadásul nem csak saját magunkról szólhat, hanem a családról is.

Sok év múlva, ha eszedbe jut a múlt, és az, hogy valamikor készítettél egy olyan múltbéli kis csomagot, amely visszarepít jó sok évvel ezelőtti állapotodba, előveheted az időkapszuládat. Amikor már a gyerekek nagyobbak, netán felnőttek és akár már unokák is hancúroznak a nagyszülők körül, milyen örömteli perceket szerezhet egy időkapszula felbontása és szemezgetés a múlt kincsei között.

Az egész időkapszula mókában az a legjobb, hogy nem kell nagy befektetés a megvalósításához. Befőttesüveg minden otthonban megtalálható, tehát vegyél le egyet a polcról, és meg is van maga a múlt tokja. Bármilyen műanyag tartó is megfelelő erre.

Hogy mit is rejthetsz bele? A legáltalánosabb és egyik legjobb dokumentum, amely majd visszarepít múltbéli önmagadhoz, az a fénykép. Tegyél bele minél több és többféle családi fotót, amelyen mindenki rajta van, aki számít. Évekkel, évtizedekkel később mókás pillanatokat szerezhetnek majd ezek a fotók. Megörökítheted a lakás helyiségeit. Fény derülhet arra, hogy mi változott azóta az otthonotokban. Ha pedig költözésen mentetek át, akkor megmaradnak a felvételek a régi családi fészekről.
Biztosan nagy sikert arat egy olyan jegyzet időkapszulába rejtése, amely a gyerekek kiskori szóhasználatát, aranyköpéseit, jópofa párbeszédeit tartalmazza. A kész, kinyomtatott gyermekkori szösszenetek vicces múltidézést garantálnak a család minden tagjának. Ha tudatosan készülni akarsz a családi időkapszula elkészítésére, előrelátóan vezethetsz naplót, de ami már a gyerekek számára is vonzóbb, ha családi blogba kezdetek. Ha hosszabb ideig felváltva és naponta írtok naplót, vagy blogot, a jövőben képet ad a gyerekeknek, hogyan is teltek a mindennapok.
Néhány, az időkapszula méretének megfelelő nagyságú játék is belekerülhet a múlt emlékei közé.
Ha egy-egy közös kirándulás alkalmával vásároltatok valamilyen apró szuvenírt, vagy gyűjtött köveket, azzal is megrakhatjátok a kapszulát. Elég csak ezeket elővenni, és a család tagjai asszociálni tudnak arra, hogy hol szereztétek be a tárgyakat és emlékek törnek felszínre. A kreatív szülők elővehetik a megőrzött babaruhákat – feltéve, hogy meg mer válni ezektől a daraboktól, azaz nem tart azok átalakulásától – és faliképet varrhatnak azokból.

Előrelátó és tudatos móka az egész családnak. Hát még évek múlva milyen vidám perceket okozhat.

(Kép forrása: blogs.babycenter.com)