Amikor belevágunk a tökkel való foglalatosságba, ne bánjunk csínján a mennyiséggel. Ha már egyszer dolgozunk vele, bátran készítsünk nagyobb adagot. Mossuk meg a sütőtököt, vágjuk tenyérnyi szeletekre és kanállal kaparjuk ki a magokat. Sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük el egymás szomszédságában a szeleteket majd alufóliával lefedve süssük 25-30 percen keresztül. A finomság azonnal fogyasztható, a maradék pedig további felhasználásra tökéletes alap. A tök belseje szinte krémes, amennyiben tovább szeretnénk lágyítani, finomítsuk botmixerrel. Az így készült péppel töltsünk meg jégkockatartót, fagyasszuk le a masszát. Későbbi konyhai alkotáshoz kellemes hozzávalóként szolgál.
A kávés ital sütőtökkel felturbózva igazi különlegesség, az őszi délutánok mellé ajánlott kellemes meleg ital.
Hozzávalók (2 személyre)
3 dl tej
2 evőkanál tejszín
1 vanília rúd belseje
3 evőkanál sütőtökpüré
1 evőkanál méz
3-4 evőkanálnyi felvert tejszínhab vagy tejhab (ízlés szerint)
1 mokkáskanál fahéj
2 dl lefőzött kávé
Melegítsük össze a tejet a sütőtökpürével homogén állagúra keverve, adjuk hozzá a tejszínt és a vaníliát. A krémes állagú és sűrűségű italt töltsük magas bögrébe vagy pohárba. A mézet csurgassuk az italba, majd öntsük rá a kávét. A tetejére kanalazzuk a tej vagy tejszínhabot és szórjuk meg fahéj őrleménnyel. Rendkívül finom, lágy ital, ajánljuk az őszi délutánok és esték színesítéséhez.
(fotó: nyulocal.com)