Jump to content

Sütőtökös kávéital ma délutánra

2015. 10. 29. 23:58

A csodálatos és utánozhatatlan sárga hozzávaló rendkívül népszerű étel- és italkészítési alapanyag ezekben a hetekben. Örömmel adunk egy újabb ötletet ahhoz, hogy a kisgyermekeknek szánt püré mellett a szülők is élvezhessék az őszi csemege előnyeit.

Amikor belevágunk a tökkel való foglalatosságba, ne bánjunk csínján a mennyiséggel. Ha már egyszer dolgozunk vele, bátran készítsünk nagyobb adagot. Mossuk meg a sütőtököt, vágjuk tenyérnyi szeletekre és kanállal kaparjuk ki a magokat. Sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük el egymás szomszédságában a szeleteket majd alufóliával lefedve süssük 25-30 percen keresztül. A finomság azonnal fogyasztható, a maradék pedig további felhasználásra tökéletes alap. A tök belseje szinte krémes, amennyiben tovább szeretnénk lágyítani, finomítsuk botmixerrel. Az így készült péppel töltsünk meg jégkockatartót, fagyasszuk le a masszát. Későbbi konyhai alkotáshoz kellemes hozzávalóként szolgál.

A kávés ital sütőtökkel felturbózva igazi különlegesség, az őszi délutánok mellé ajánlott kellemes meleg ital.

Hozzávalók (2 személyre)

3 dl tej

2 evőkanál tejszín

1 vanília rúd belseje

3 evőkanál sütőtökpüré

1 evőkanál méz

3-4 evőkanálnyi felvert tejszínhab vagy tejhab (ízlés szerint)

1 mokkáskanál fahéj

2 dl lefőzött kávé

Melegítsük össze a tejet a sütőtökpürével homogén állagúra keverve, adjuk hozzá a tejszínt és a vaníliát. A krémes állagú és sűrűségű italt töltsük magas bögrébe vagy pohárba. A mézet csurgassuk az italba, majd öntsük rá a kávét. A tetejére kanalazzuk a tej vagy tejszínhabot és szórjuk meg fahéj őrleménnyel. Rendkívül finom, lágy ital, ajánljuk az őszi délutánok és esték színesítéséhez.

(fotó: nyulocal.com)