Jump to content

Napi 1 evőkanál a természet patikájából

2015. 10. 12. 23:56

Minden ősszel alig várom, hogy elkezdődjön a sütőtökszezon. Nincs hét, hogy ne készítenék valami finomságot a remek alapanyagból. Ugyancsak ezekben a hetekben kezdünk visszatérni a kincset érő tökmagolaj használatához is, ami kicsinek és nagynak egyaránt ajánlott.

A rendkívül markáns ízű olajat a tökmag magjából nyerik, préseléssel. Különösen kedveljük az Őrség szorgos lakóinak kezei közül kikerült olajokat, amely egyaránt gyógyít és ízesít. Nem véletlen, hogy már a népi gyógyászat is felfigyelt kedvező tulajdonságaira, gyulladásgátló és -csökkentő, hozzájárul a testi és szellemi teljesítőképesség növeléséhez, s kifejezett ajánlott férfiak részére, prosztata problémák esetén. Magas telítetlen zsírsav tartalma, bővelkedik nyomelemekben, telítetlen zsírsavakban, antioxidánsban, amely az öregedési folyamatot is lassítja. S számos olyan vitaminban gazdag, amely jobbítja életünket, így A, B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminokban, illetve megtalálható benne az őszi időszakban, sportolás mellett jelentős magnézium, foszfor, kálium és kálcium.

Fogyasztása napi rendszerességgel valóban hatásos eredménnyel ajándékoz meg, javasoljuk saláták készítésekor, izgalmassá ízzel fokozza a friss zöldségeket, remek társítás magokkal, dióval dúsított salátákhoz, cseppentsünk kiskanálnyit krémleves tetejére, mártogassunk bele pirítóst.

Az olaj nem pusztán fogyasztva értékes, használjuk bátran bőrünk ápolására, alkalmas annak hidratálására, feszesebbé varázsolható a bőr kötőszövete. Nem véletlen, hogy a természetes kozmetikumok készítésekor szívesen nyúlnak használatához, legyen szó bőr vagy hajápolásról, sőt annak dúsításáról, masszázsolaj készítéséről.

Ügyeljünk arra, hogy megbízható forrásból jussunk hozzá, emellett kísérjük figyelemmel a szavatosságot, bizonyos idő után megavasodhat.

(fotó: zdravysvet.sk)