Jump to content

Időtöltés otthon és iskolában

2015. 10. 06. 12:00

Több intézmény is feladatul adhatta a szülőnek és gyermeknek, hogy az ősz adta, a természetben található színes, lehullott terméseket és leveleket gyűjtse össze, hogy az óvodában vagy iskolában nagy szolgálatot tegyenek ezek a természeti kincsek.

Az őszi termésekből készített figurákból talán leginkább a gesztenyeállatkák ábrázolása elevenül fel bennünk, amihez különböző méretű gesztenyék, fogpiszkálók vagy gyufák szükségesek csak, és máris szabadon szárnyalhat a képzelet, alkothatnak az ügyes kezek. Gesztenyéből számos figura elkészíthető: süni, pók, medve, helikopter, gesztenyefüzér is.
A gesztenye kreatív állatfejjé alakítása után, a gesztenye méretre fúrásával ceruzavéget készíthetünk a gyermekekkel. Nem csak jó móka, de az iskolában, tanulás közben is eszébe juthat ez a kellemes időtöltés.

A makk kupakjait egy kartonpapírra, sorban felragasztva, nagyon jó képkeretet kapunk, amely akár ajándékként is megállja a helyét. Ugyanígy játszhatunk a levelekkel is. A makktermésből is kedves apró figurákat lehet varázsolni. Arra figyelni kell, hogy a makk ne legyen túlságosan kiszáradva, amikor a hurkapálcát beletűzöd, az lesz ugyanis az emberke teste és egyben a báb tartója is. A rá ragasztott levelek adják a makkfigura végtagjait és ruházatát.

A dió héja egy újabb alkalmas felület arra, hogy állatokat készítenek belőlük.

A levelek is mindig megihletik az óvó- és tanító néniket, de a gyerekeket is. Az osztálytermek, de akár a saját szobák díszítéséhez is kiváló alapanyagot szolgáltatnak a levelek. A kartonból kivágott különböző nagyságú és formájú levélsablonokat a gyerekek körberajzolhatják, kivághatják, ha kedvük szottyan ki is festhetik, erezetet rajzolhatnak a levélre. Egyedülálló elemként az ablakba ragasztva, a függönyre feltűzve, vagy füzérként ablak és szoba dísze lehet. A gyűjtött levelekből préselményt is készíthetünk, amelyek aztán alkalmasak lesznek arra, hogy mintákat, üzeneteket rögzítsünk rájuk lakkfilccel. A falevelek vászonul is szolgálhatnak, figurákat festhetünk rá akrillfestékkel. Készíthetünk a színesre festett levelekkel nyomatokat, amelyek nagyon jól visszaadják a levelek erezetét, alakját.

A gyerekek színesre festett keze, és azok papíron hagyott nyoma is ősz levelekre emlékeztet.

Az őszi ajtó és ablakdíszek remekül mutatnak otthonunkban, és annyi, de annyi alapanyagot felhasználhatunk az elkészítésükhöz, amennyit csak akarunk: kukorica, csuhé, makk, gesztenye, mogyoró stb. Bokrok ágai adhatják a koszorú vázát. Gesztenye, toboz, makk, ágak és madzagok felhasználásával aranyos és természetes függő szobadíszeket lógathatunk alá a csillárról, a plafonról.

Nemcsak iskolai programként jók ezek az elfoglaltságok, de otthoni, a gyermekkel közös tevékenység is lehet. (Kép forrása: pinterest.com)