Íme egy adag lehetőség arra, hogy érdekessé tegyük a mindennapi betevőnket. A hozzávalókat turmixgéppel vagy kézi mixerrel keverjük össze.
Répás - gyömbéres: dolgozzunk össze 2 db megtisztított répát, 1 evőkanál reszelt gyömbért, csipetnyi sót, 2 evőkanál citromlevet, 4 evőkanál olivaolajat és 1 teáskanál cukrot.
Dijoni mustáros – mákos: keverjünk össze 2 dl görög joghurtot 0,5 dl almaecettel, 0,5 dl napraforgó olajjal, adjunk hozzá 2 evőkanál mézet, 1-1 evőkanál Dijoni mustárt, darált mákot és apróra vágott hagymát, 1 teáskanál sót.
Kéksajtos: markáns ízű, neutrális alapanyagok mellé ajánlott, 10 dkg kéksajt, 2 púpos evőkanál gazdag tejföl, 1 evőkanál vaj, 2-2 teáskanál majonéz és citromlé, só és bors
Mandulás – édes: az édesszájúaknak kedvező ízharmónia, 3-3 evőkanál mandulavaj és forró víz, 1 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál frissen facsar narancslé, 1-1 evőkanál durvára morzsolt mustármag és méz, ½ teáskanál reszelt fokhagyma, ízlés szerint só
Thai mogyorós: ez aztán a nem mindennapi, 3-3 evőkanál mogyoróvaj és forró víz, 2-2 evőkanál rizs ecet, méz és szójaszósz, 1 teáskanál szezámolaj, 1 db lime facsart leve, só, csipet őrölt chili
Avokádós: egyre jobb öntetek :o))), 2 db (még nem barnult) avokádó, héjától és magjától megszabadítva, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, fél citrom leve, 2 evőkanál borecet, 2 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál tejszín
Kurkumás: 1-1 evőkanál balzsamecet és almaecet, valamint olivaolaj, 1,5 evőkanál méz és mandulavaj, 3 evőkanál görög joghurt, 2-3 evőkanál víz, 1 gerezd fokhagyma, só, 1-1 kávéskanál őrölt pirospaprika vagy chili és a főszereplő, a kurkuma
Jó étvágyat, a hét minden napjára új öntettel!
(fotó: theroastedroot.net)