Jump to content

Unod a salátádat? Dobd fel érdekes öntettel!

2015. 09. 15. 19:45

Egész nyáron salátákkal tömtem magam, kihasználva a szezonális zöldségek gazdag választékát, törekedtem az egészségem megőrzésére, faltam a roppanós répát, a zöld uborkát, vastaghúsú paprikát és szép lassan azt vettem észre, hogy öntet címén az egyszerűség és a kényelem jegyében pusztán az olivaolajhoz és a citromhoz nyúlok. Ez így nem mehet tovább!

Íme egy adag lehetőség arra, hogy érdekessé tegyük a mindennapi betevőnket. A hozzávalókat turmixgéppel vagy kézi mixerrel keverjük össze.

Répás - gyömbéres: dolgozzunk össze 2 db megtisztított répát, 1 evőkanál reszelt gyömbért, csipetnyi sót, 2 evőkanál citromlevet, 4 evőkanál olivaolajat és 1 teáskanál cukrot.

Dijoni mustáros – mákos: keverjünk össze 2 dl görög joghurtot 0,5 dl almaecettel, 0,5 dl napraforgó olajjal, adjunk hozzá 2 evőkanál mézet, 1-1 evőkanál Dijoni mustárt, darált mákot és apróra vágott hagymát, 1 teáskanál sót.

Kéksajtos: markáns ízű, neutrális alapanyagok mellé ajánlott, 10 dkg kéksajt, 2 púpos evőkanál gazdag tejföl, 1 evőkanál vaj, 2-2 teáskanál majonéz és citromlé, só és bors

Mandulás – édes: az édesszájúaknak kedvező ízharmónia, 3-3 evőkanál mandulavaj és forró víz, 1 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál frissen facsar narancslé, 1-1 evőkanál durvára morzsolt mustármag és méz, ½ teáskanál reszelt fokhagyma, ízlés szerint só

Thai mogyorós: ez aztán a nem mindennapi, 3-3 evőkanál mogyoróvaj és forró víz, 2-2 evőkanál rizs ecet, méz és szójaszósz, 1 teáskanál szezámolaj, 1 db lime facsart leve, só, csipet őrölt chili

Avokádós: egyre jobb öntetek :o))), 2 db (még nem barnult) avokádó, héjától és magjától megszabadítva, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, fél citrom leve, 2 evőkanál borecet, 2 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál tejszín

Kurkumás: 1-1 evőkanál balzsamecet és almaecet, valamint olivaolaj, 1,5 evőkanál méz és mandulavaj, 3 evőkanál görög joghurt, 2-3 evőkanál víz, 1 gerezd fokhagyma, só, 1-1 kávéskanál őrölt pirospaprika vagy chili és a főszereplő, a kurkuma

Jó étvágyat, a hét minden napjára új öntettel!

(fotó: theroastedroot.net)