Olyan nincs, hogy túl sós húsleves, ugyanis ha több sót szórunk készülő húslevesünkbe, akkor annyi a teendőnk, hogy a levéből leöntünk valamennyit, egy szál reszelt és margarinon megpirított sárgarépát adjunk hozzá, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyit az elején leöntöttünk róla. A sós húsleves levét fel lehet később más ételhez is használni.
Van, akinek még ismerős az aludttej. Nem kell a savanyú tejet kiönteni, ugyanis finom aludttejet lehet belőle készíteni. Az aludttejet felfőzve túrót készíthetünk, a fennmaradó savóval pedig savanykás ételeket lehet ízesíteni.
Vendégek voltak nálad, és megmaradt sütemény? Azt a sütit, amit nem fogyasztunk el, kiszáradhat, de nem kell kidobni. Ha tűzálló tálba teszed és lelocsolod néhány kanál cukrozott tejjel, majd sütőbe tolod, finom édességet nyerhetsz a végén. Rakhatsz rá lekvárt, megkenheted tojáshabbal, de nyomhatsz rá tejszínhabot és megszórhatod reszelt csokival is. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha a saját készítésű süteményünk nem úgy siker, ahogy szerettük volna. Konkrétan odaégett. Ha kihűlt a tészta, vágjuk le éles késsel az égett részeket. Ha az így kapott tészta külalakja nem tetszik, ismét lehet alkalmazni a cukrozott tejjel való locsolást, be a sütőbe, és a nem sikerült süteményből mégis ízletes finomságot varázsolhatunk.
Egy háziasszony még konyhai teendői közben is igyekszik a ház, lakás más helyiségeiben tevékenykedni. Ez persze azzal a veszéllyel jár, hogy odaéghet a készülő étel. A leégett húst azonnal tiszta tányérra kell szedni. Egy másik edénybe nagyobb darabokra vágott vöröshagyma és egy szelet kenyérhéj társaságában pici vízzel főzni kell a húst. Ezek az adalékok magukba szívják az égett szagot, és a megmaradt szaft is tovább hasznosítható. A hagyma és a kenyér mehet a kukába.
Nem minden penészedő ételt kell azonnal a kukába dobni. A levárok megmenthetők akkor, ha a tetejéről leszedjük a felső, ujjnyi réteget. De nem ám csak ennyi a teendő, ugyanis a többit fel kell főzni és tiszta üvegbe kell zárni. Érdemes mihamarabb felhasználni az így megmentett finomságot. A beszáradt lekvárt is fel lehet főzni kis víz társaságában, ezt is mihamarabb fel kell használni.
(Kép forrása: evilcakelady.blogspot.hu)