- Készíts salátát belőle. Hámozd meg és kockázd fel, majd helyezd egy külön kis tálba és ízesítsd friss citromcseppekkel. Ez a salátalap, amihez adj ízlés szerint kemény sajtot, pirított diót, reszelt zellert. Sózd és szórd meg frissen őrölt borssal. Üde vacsora, kellemes magában és grillhúshoz, natúr sült mellé. A salátát gazdagíthatod néhány evőkanálnyi sűrű joghurttal.
- Remek választás az őszi grill vacsorák mellé a sült körte. Hámozd meg, vágd félbe és távolítsd el a magházat, vagy vágd fel szeletekre, 1-1 percet süsd a grillrácson mindkét oldalát. Végre egy nem szokványos köret.
- A körte passzol a desszertekhez. Ne ess pánikba, ha a váratlanul betért vendégeknek szeretnél valami különlegeset adni, vagy ha már nincs időd, kedved süteményt sütni. Vágd félbe a megmosott körtéket, a magház eltávolítása után helyezd desszertes tányérra, kanalazz bele vanília fagylaltot, reszelt a tetejére étcsokoládét.
- Minden háziasszony rendelkezik egy tuti, keverttésztás recepttel, amely az éppen aktuális idénygyümölcstől lesz fenséges. Készülhet körtedarabokkal az ízletes sütemény, vagdossuk be a körtecikkeket egymással párhuzamosan, s tegyük a vágott féllel felfelé a gyümölcsöt a tésztára, a körte a sütés során kissé szétnyílik, nagyon látványossá teszi a házi desszertet. Szórjuk meg kevés fahéjjal és mandulaszelettel.
- A körte álló formában igen látványos desszert alap, szépen mutat a tányéron, amennyiben a levelestésztás receptet választjuk. Nem a levelestészta készítésére csábítunk, igazán jó minőségű vásárolható fagyasztott vagy hűtött formában. Vágjuk fel csíkokra a tésztát, majd tekerjük a meghámozott, kevés fahéjjal meghintett körte köré. Helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe, 8-10 perc alatt süssük aranybarnára.
- Hámozzuk meg a gyümölcsöt és forgassuk meg karamellben vagy olvasztott csokoládéban. Amennyiben ez nem elegendő, továbbdíszíthetjük tortagyönggyel vagy csokoládéreszelékkel, mandula szelettel, durván darált dióval, amíg könnyen beleragad a még olvadt édességbe.
- A félbevágott körte magházát eltávolítva remek mélyedést tudunk kialakítani markáns ízű dzsem vagy asztalt gyümölcs részére. Helyezzük a kívánt tölteléket a megfelelő helyre, majd a töltött körtéket sütőpapírral bélelt tepsibe rakhatjuk. A tölteléket meghinthetjük durvára darált dióval. A különleges desszert néhány perc alatt átsül. Nem pusztán a menü lezárására kiváló, jól illeszthető sültek mellé.
Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: themediterraneandish.com)