Jump to content

Tegyük különlegessé a terítést textil szalvétával!

2015. 08. 23. 10:21

A papírszalvéták óriási választéka mellett nehéz rávenni bárkit is a textíliák használatára, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy sokkal kényelmesebb a vendéglátó szemszögéből nézve a bevásárlás során odakanyarodni a szalvéták pultjához, majd használat után semmit sem törődni vele. Pedig mindannyian tudjuk, látjuk, mennyivel szebb és tartalmasabb a textilszalvétával terített asztal.

A lakberendezési áruházakban, nagyáruházakban, internetes boltokban könnyen megvásárolható az áhított textilszalvéta. Az egyszerű, sima, elegáns damaszt mellett bővelkedik a kínálat lenben, mintában egyaránt. Amennyiben továbbra is a papírszalvéta mellett tennénk le voksunk, s a különlegesebb, nem eldobható megoldást ritkábban, főleg ünnepek alkalmával szeretnénk használni, vásároljunk semleges színben, inkább minta nélkül. A szalvétagyűrűvel, az asztal további díszeivel, a tematikus dekorációval hangoljuk az adott eseményhez, ünnephez.

Amennyiben azonban éppen az a cél, hogy a textilszalvéta legyen különleges, egyedi, mintás, érdekes, az asztal markáns dísze, akkor ne elégedjünk meg az egyszerűséggel. Bátran álljunk bele magunk a testreszabott kialakításokba, varrjunk kedvelt mintás anyagból egyforma mérettel, javasolt a 40 cm x 40 cm vagy 45 cm x 45 cm-es méret, díszíthetjük a szélét pompom elvarrással, farkasfoggal, maradhat simán. Az egyszínű textíliát mintázhatjuk otthoni megoldásokkal, batikolható, ami igazán különlegessé teszi a terített asztalt, hiszen biztos, hogy nem készül két egyforma. Használhatunk nyomdát, adott estben magunk faragta krumlinyomdát a dekoráláshoz. Mártsuk a hobbifestékbe, vigyük fel a mintát a szalvétára, száradás után vasaljuk át, garantáltan egyedi lesz vacsoraasztalunk. Különleges alkalomra, esküvőre előállhatunk az ötlettel, hogy a textíliára szépen ívelő betűtípust választva feliratot készítünk a vendégek nevével. A valódi hátrány akkor jelentkezik, amikor a vendégség távozása után a kuka helyett a szennyestartóba kerül a szalvéta, növelve a mosnivaló mennyiségét. Arról nem beszélve, hogy vasalás is vár ránk. Reméljük, hogy ez a csekély többletmunka nem szegi kedvét a háziasszonyoknak, mert nincs is szebben terített asztal, mint a textíliák bőséges használata.

(fotó: etsy.com, papernstitchblog.com, modernpalmblog.com, anthropologie.com)