Jump to content

WD40, univerzálisabb, mint gondolnád

2015. 08. 07. 16:00

Az emberek feltalálnak egy szert, majd szabadalmaztatják. Általában az egy célra alkalmas szerről aztán kiderül, hogy egészen más területen is kiválóan használható. Ilyen a WD40 is. Kevés olyan termék létezik, amely szinte univerzálisan alkalmazható.

A WD40 kifejlesztése Norm Larsen cégének köszönhető. 1953-ban a Rocket Chemical két alkalmazottja kifejlesztett egy olyan zsírmentesítő és korrózióvédő szert, amelyet repülőgépekhez szántak. A név a Water Displacement (water = víz, displacement = mentesítő). A negyvenes szám pedig a próbálkozások számát jelöli. Az új szert 1958-ban már iparilag is alkalmazták, majd kialakították az aeroszolos kivitelt.

Habár repülőgépekhez kifejlesztett szer, mégis olyan sokféleképpen lehet alkalmazni, hogy el sem hinnéd.

Ez a kiváló anyag egyszerre több problémát is leküzd, ugyanis használatával megszűnik a mozgó részek nyikorgása, lazítja a beragadt alkatrészeket, a vizet is kiszorítja és megtisztítja a felületet a zsírtól és egyéb szennyeződéstől. Nemcsak a járműveink – autó, motor, kerékpár – karbantartásához, ápolásához, beindításához használható, hanem a lakásban is.

Mivel alapból a szennyeződések eltávolítására alakították ki, így a ruhákon lévő makacs foltok ellenszere is lehet. A tea, a bor, a kávé, mind-mind olyan anyagok, amelyek azonnali áztatás és mosás mellett sem biztos, hogy teljesen eltávolíthatóak. Vedd elő a WD40-et, ha van otthon. Ha nincs, szerezz be, hidd el, használni tudod. Fújj a WD40-ből nedves szivacsra vagy ruhára, majd dörzsöld be a foltot.

Ha ruhán éktelenkedő foltra jó, akkor ugyanígy alkalmazhatod szőnyegre is. Fújj a szennyezett felületre a szerből, hagyd hatni néhány percig, majd meleg vízzel mosd ki. Addig ismételd, amíg meg nem szűnt a folt.

A gyermek és a rágó együttléte olykor azt eredményezi, hogy egyik pillanatról a másikra a hajában terem a nyúlós-málós rágó. Nincs más, csak az olló? Dehogy! Fújd be a rágós tincset és fésüld ki a gyermek hajából. Arra azért nagyon figyelj, hogy a gyermek szemébe ne kerüljön. A műveletet vagy a szabadban, vagy pedig jól szellőző helyiségben végezd.

Beragadt a cipzár? Fújd be WD40-nel. Ha hangyák vagy más rovarok igyekeznek hívatlanul eluralkodni a lakásodban, akkor fújd be az ajtófélfát, ablakpárkányt, szúnyoghálót WD40-nel.

Arra vigyázz, hogy nyílt láng, elektromos áram közelében ne használd, és ne tárold magas hőmérsékletű helyen.

(Kép forrása: worldinsidepictures.com)