A vakáció alatt közös program a csemetékkel együtt tölteni az időt a konyhában, kisgyermekes családok szabadidejének egy részét kitöltve egyszerű és látványos desszert elkészítésére taníthatjuk meg utódainkat. Könnyed program a barátnőkkel együtt készíteni, a szokásos pletykák mellett.
Hozzávalók:
2 db tojás (nagy méret)
25 dkg liszt (teljeskiőrlésű búzaliszt)
1-1 mokkáskanál szódabikarbóna és só
1 teáskanál sütőpor
2 dl sima joghurt
1,5 dl víz
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál cukor
vaj a sütéshez (olaj is megfelel)
Az elkészítés nagyon gyors, szitáljuk egy tálba a hozzávalókat. A habverő keverőtáljában keverjük lazára a tojást, kevés cukorral habosítsuk, majd a száraz hozzávalók fokozatos hozzáadása mellett készítsük el a tésztát, időnként rásegítve a vízzel, végül keverjük hozzá a joghurtot. A megszokott palacsintatésztánál sűrűbb masszát kapunk, ha nagyon töménynek ítéljük, kevés vízzel még keverjük át.
A normál palacsintasütőt forrósítsuk fel, vajjal készítsük elő a terepet. Merőkanállal adagoljunk 2-3 kis átmérőjű minipalacsintát a felületre, majd spatulával fordítsuk meg a kellő szín elérése után, s süssük meg a másik oldalt is.
Szemet gyönyörködtető látvány a sok rusztikus kicsi finomság egymásra helyezve, nyakonöntve sziruppal, meghintve porcukorral. Ne felejtsük a szezonális bogyósokkal, feketeszederrel, ribizlivel, áfonyával, eperrel, málnával, magozott meggyel dekorálni, továbbfokozható egy kanál mascarpone hozzáadásával az íz és a látvány. (Annyira megnyerő és népszerű lesz a család körében, hogy a szezon elteltével is el fogjuk készíteni, használjunk fagyasztott gyümölcsöket a későbbiekben) Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: flickr)