Ahhoz, hogy bográcsozni, vagy grillezni tudjunk, kell egy jó tűzrakó helyre is. Sokan nem viszik túlzásba a szabadban való sütés-főzés előkészületeit. A 3 lábú állványon csüngő bográcsot oda helyezik, ahol éppen jónak tartják, és már rotyoghat is az étel. Mások, akik hús sütésére adják fejüket, előgurítják a hordozható grillsütőt, telepakolják faszénnel és már sülhet is a finom hús. Ez persze fakadhat abból, hogy nincs a kerti piknikhez megfelelő helyük, így ez a legpraktikusabb és legkivitelezhetőbb módja. Van azonban egy másik szabadban főzőcskéző embercsapat, akik igenis megadják a módját ennek a szabadtéri élvezetnek. Ennek nem csak anyagai korlátai vannak, hanem meghatározza a kert, a sütésre szánt hely nagysága.
A szabadtéri főzés lényege általában éppen az, hogy az egész család, akár rokonok és barátok is összegyűlnek egy helyre, közösen készítik elő a főzés, sütés alapanyagait és közösen készítik el az ételt. Maga a tortúra jó alkalom az együttlétre, nem beszélve arról, hogy közösen fogyasztják el saját ételüket. Vagyis akkora helyet kell a kertben találni, hogy ott a kemence, a tűzrakó hely, vagy akár a komplett külső konyha elférjen. Mindezt akár tető alá is lehet hozni, amely véd a napfénytől és az esőtől is. Ha nincs tető, akkor is ügyeljünk arra, hogy a nap mindegyik szakaszában legyen árnyékos rész. Ha fa biztosítja z árnyékot, annak ágai ne legyen a tűzhöz közel, ne lógjanak oda.
Ha komolyabb kerti főzőhelyet szeretnél, ne gyepre és ne is puha talajra tervezd, mert nemcsak megsüllyedhet, hanem eső után dagonyává változhat. A térkő azonban stabil alapja lehet egy sütésre, főzésre alkalmas hely kialakításának. Van persze más anyag is, amelyet használni lehet: betonlap. Nem árt, ha a közben helyezünk el valamilyen fa tárolására alkalmas részt, amely legen fedett és nedvességtől mentes. Nemcsak a fát, hanem a faszenet, brikettet is tárolhatjuk.
(Kép forrása: menshealth.de)