Jump to content

Tartsd távol a rovarokat erős illatú növényekkel!

2015. 07. 02. 06:38

A rovarok nem minden esetben szívesen látott vendégek az otthon vagy a ház körül, távol tartások pedig nem egyszerű. Felhívjuk a figyelmed olyan növényekre, amelyeket a balkonládába vagy a terasz szélére, a kertbe ültetve máris javul a helyzet. A rovarűzés mellett a hangulatod is jobb lesz, mert ami számukra kellemetlen, azt adott esetben mi nagyon kedveljük.

A levendula ezekben a hetekben az egyik főnyeremény, ültesd bárhova, ahol csak találsz szabad helyet. Csodálatos az illata, alkalmazása szinte korlátlan, találkozhatunk vele az étel és italfogyasztás, az illatszerek, illatosítók készítésének területén, erős illata nem kedvelt a molylepkék és egyéb rovarok körében, míg mi örömmel vonjuk ki illóolaját, ami számos további felhasználásra ad lehetőséget. Ha még nem tettük, szedjük le gyorsan, szárítsuk lógatva.

Ó, a bazsalikom. Maga az illatmámor. Nekünk igen, na de a rovarok ki nem állhatják. Semmi más dolgod, mint minél több bazsalikommal teleültetett kaspóval körülvenni magad és a környezeted. Azon ne csodálkozz, ha erős hajlamot érzel az olaszos ételek készítésére, legalább nem kell sokat gondolkoznod, hogy mi legyen a vacsi. Legyen tészta, annak is minél többféle változata, szigorúan bazsalikommal ízesítve!

Ciromfűvel sokszorosan jól jársz. Amellett, hogy egy újabb kedvelt fűszer- és gyógynövényről van szó, egyszerűen nem tudsz elmenni úgy mellette, hogy ne szakíts le egy levelet, amelyet morzsolgatva totál más állapotba kerülsz csodálatos illatától. A nyári hangulatot ritkán szükséges fokozni, ha mégis, hát vesd be a citromfüvet. Tedd a limonádéba, salátára. És morzsolgass, morzsolgass, élvezd illatát! Rovar egy darab sem lesz körülötted.

S ha rajongsz a fent említett növényekért, ne hagyd ki a rovarűzők közül a mentát. Amelyről szintén ódákat zeng, aki egyszer is próbálta. Az az illat mámoros állapotba lendít, frissítő italok, limonádék és fanyarkás szörpök látványos kísérője. Az pedig továbbnöveli népszerűségét, hogy az utálatos rovarokat is távol tartja, sőt még a csípések enyhítésére is tökéletes partner. Kell ennél több?

A macskamenta illata oly erős, hogy biztosak lehetünk a kis élőlények távolmaradásában. Ám ezzel együtt egy másik kisállat lesz a közelünkben, a macskák ugyanis nagy előszeretettel hempergőznek a növény levelei között. Az igénytelen évelő ajánlott a házi kertben, biztos, hogy kártevőkkel nem fogunk találkozni a saját termesztésű zöldségeink között.

(fotó: flickr, 1, 2, 3, 4, 5)