Jump to content

Industrial rustic

2015. 07. 01. 23:09

Egy kedvelt stílus, amely nem takar mást, mint sok fémet, rengeteg csupasz vagy koptatott felületű fát, bőrt, betont és a nem éppen mai forma-és a tárgyvilágot. Ám ennyi nem elegendő! Ahhoz, hogy megteremtsük a némi fenntartással megközelített környezetet tartsunk be néhány szabályt.

Készítsünk inspirációs mappát, montázst, akár hagyományosan, magazinból kivágott fényképrészletekkel, vagy modern kütyü segítségével. Hangolódjunk a férfias stílus tárgyi világára, segít hozzászokni a korántsem tömegtermékek párosításához.

A tárgyak beszerzésénél legyünk türelmesek, próbáljunk eredendően régi holmit elcsípni, online vásártéren, bolhapiacon, kifejezetten a stílus relikviáival kereskedő üzletben. Úgy értem inkább ez, mint mai előállítású utánzattal hazatérni. Érdeklődjünk ismerőseink, családtagjaink körében, ami másnak használhatatlan, urambocsá’ vállalhatatlan holmi, az nekünk jól jöhet.

A csupasz felületek stílusa akkor lesz kedvünkre, ha használhatóvá, takaríthatóvá tesszük, mert nemcsak nézegetni szeretnénk, hanem az általunk kialakított élettérhez választjuk, nemkülönben hosszútávra, társnak. Ezért csiszoljunk, fessünk, ha kell, nagyvonalúan bánhatunk az ecsethasználattal, nehogy elveszítsük a tárgy jellegéből fakadó küllemet.

A tárgyak alapvetően sötétebb tónusaival szembe kell szállnunk, hozzájárhatunk a komornak vélt hangulat enyhítéséhez, ha egyes tárgyakat élénk színnel (felületkezeléssel, textilválasztással) ruházunk fel, de legalábbis behelyezünk néhány száll friss idényvirágot, szobanövényt.

Tartsunk rendet, különben elvész a stílus. Egyébként nem lesz nehéz dolgunk, mert ez az a kialakítás, amely nem bírja el a sok, szem előtt található csetreszt. Amennyiben tárgymániásak vagyunk, válasszunk olyan bútorokat, amelyek könnyedén elnyelik a holmikat, fiókosak, rekeszesek, segítve a gyors elpakolást.

(fotó: dotandbo.com)