Először is nagyon jó vele kezdeni a reggelt, egy pohár víz frissen facsart citrommal tökéletes indítása a napnak. Felfrissülünk, jót tesz a gyomornak, egyes nézetek szerint még a diétázóknak is kedvez ez a napindítás. Nélkülözhetetlen a nyári hónapokban a legkedveltebb ital, a limonádé készítésekor. Tehetünk mellé bármilyen további gyümölcsöt, fokozhatjuk ízét, édesíthetjük, egy biztos nélküle bele sem állunk az üdítő ital készítésébe.
Jól jön a fogfájás enyhítésekor. Nincs az a fogorvos, aki vállon veregetne a túlzott citromfogyasztás miatt bennünket, hiszen többek között az a dolga, hogy felhívja figyelmünket a fogzománc védelmére, amelynek nem tesz jót a túlzott citromsav, ám azt ők is elismerik, hogy a fájdalom könnyebben elviselhető, ha ráhelyezünk egy szelet citromkarikát.
A citrom hasznos partner a háztartásban, tisztít és fehérít, fényesít, alkalmazzuk bátran természetes tisztítószerként, használjuk mosás segítésére, szaniterek takarításakor.
Nem kell aggódnunk akkor sem, ha csípés éri a bőrünket, enyhíti a viszketést, hasznos a nagyon száraz bőr ápolására is.
Tavasztól fellelkesül az ember kertje rendbentartásával, igyekszik szebbé, virágosabbá tenni. A citrom még a külső környezetben is bátran alkalmazható, jó társ a kerti ősellenség, a gyom ellen. Csepegtessük a gyom szárára, meglepő a változás, idővel összezsugorodik. Ám ezt a citrom megteszi a többi növénnyel is, ügylejünk, hogy csak a nem kívánt gazokat érje.
Nem kívánt lakótárs a hangya, ám ha kipróbáljuk a citromot, távol tarthatjuk őket, mondhatni nem éppen citrusrajongók a rovarok.
A citrom szagelszívó és illatosító üzemmódra is kapcsolható. Reszeljünk héjából, az illóolajok elárasztják a helyiséget. Cseppentsünk bőven egy vattapamacsra, majd helyezzük a hűtőszekrény polcára, eltünteti a kellemetlen szagokat.
Cseppentsünk kezünkre hagymapucolást, szagosabb ételekkel való előkészítés, azok fogyasztását követően, enyhíti a jellegzetes szagot, finomítja a bőrt.
Segítségünkre van a konyhában még további területeken. Felfrissíti a vágódeszkát, szórjuk meg sóval az érintett felületet, majd a félbevágott citrommal dörzsöljük be a fa felületet, ne sajnáljuk, érjen gazdagon a gyümölcshús. Szebb lesz a vágódeszka és még fertőtlenítettük is.
Bátran adjunk a sütemények tésztájához citromlé cseppeket és reszelt héjat, fenséges házi tésztáink javát szolgálja. Rakjunk néhány szeletet a gyümölcslevesbe, kellemes a sült húsok mellett, elengedhetetlen a halas finomságok, tenger gyümölcseinek fogyasztásakor.
(fotó: flickr)