Jump to content

A könyvek szerelmeseinek

2015. 06. 03. 22:22

Június 4-én kezdődik a 86. Ünnepi Könyvhét és a 14. Gyermekkönyvnapok program, amely minden évben izgalmas beszélgetésekkel, dedikálási lehetőséggel várja a könyvmolyokat. Találkozhatunk kortárs alkotókkal, kiadók munkatársaival, bővelkedhetünk a színes ajánlatokban. Mit tehetünk a megvásárolt példányokkal?

Olvassuk el, adjuk kölcsön a barátoknak, majd helyezzük el a házi könyvtárunk egyik polcára. Talán nincs könyvimádó, aki ne vágyna az egész falat beborító könyvtartóra. Találtunk néhány nagyon vonzó megoldást. A legtöbb otthon alkalmassá tehető arra, hogy magunk is élvezhessük temérdek könyvünk egysíkú látványát.

  • Érdemes megfogadni néhány praktikus tanácsot, ha éppen a nagy falbeborítás élménye előtt állunk.
  • Helyezzük a szoba bejáratával szembe, így belépéskor máris elénk tárul a csodálatos látvány.
  • Ugyanekkora lelkesedéssel kialakíthatjuk éppen az előző ajánlással ellentétesen, az ajtó köré.
  • Stílusunknak és habitusunknak megfelelő alapanyagot, színt, polcvastagságot és polctávolságot válasszunk, nem előírás a szimmetria sem. Arra azonban ügyeljünk, hogy megfelelő legyen az alátámasztás, kerüljük a könyvek súlya miatt bekövetkezett meghajlott polcok látványát.
  • Legyen elegendő magasság a nagyobb kiadványok, albumok részére is. Praktikus a polclétra, ami szép dekorációs elem is egyben.
  • A nagy polctakarítás, könyvportalanítás alkalmával cseréljük meg a magasabban és az alacsonyabban fekvő könyveket, változtassunk a rendszeren, így olyan példányok is fókuszpontba kerülhetnek, amelyeket még nem olvastuk.
  • Változtathatunk a pozíción, fektethető vagy állítható, ami éppen ellentétesen helyezkedett el korábban.
  • Lehet az átcsoportosítás szempontja a szín, amellyel igazán érdekes, szivárványszerű hatást érhetünk el.

A tető síkját követő belső kialakítás vagy tetőtéri szoba berendezése estén érdemes megfontolni a tető csúcsáig kialakított könyvszekrény alkalmazását. Nagyon dekoratív sok színes könyvvel, ez az az ötlet, ami időtálló, ugyanakkor bármelyik stílushoz remek módon társítható. A faltól falig könyvszekrény természetesen normál plafon mellett is csodálatosan működik.

(fotó: interiorputry.com, lushome.com, stadshem.se, ideastosteal.com)