Jump to content

Hogyan növelheted apró előszobád méretét?

2015. 05. 21. 08:51

Sehogy. Ám praktikus ötletekkel használhatóbbá teheted. Kényelmessé alakíthatod amellett, hogy belépve a káosz helyett átláthatóság és rend fogad, s még az ízléses dekorálásra is marad lehetőség. Fontos szempontok ezek, mert otthonunk első benyomásáról beszélünk. Akár vendéget hívunk, akár magunk érkezünk haza, nem mindegy mi fogad.

Mindenekelőtt törekedjünk a barátságos fogadtatásra. Mindannyian azzal a hangulattal szeretnénk hazatárni, hogy jó érzés betérni. Nem a ledobott cipőket és egymásra hányt kabátokat, kiegészítőket szeretnénk kerülgetni, ez rendrakás, elpakolás nélkül nem megy. Itt jön a nagy kihívás, hogyan alakíthatjuk ki a használható tárolást. A legjobb ötleteket gyakran a kényszer szüli. Egy kisméretű helyiség bebútorozása nem könnyű, ám nem lehetetlen.

Különálló előszoba esetén próbáljuk minél aktívabbá tenni a függőleges felületeket. Alkalmazhatunk magas, keskeny szekrényt, évszakonként cserélve a magasabban illetve alacsonyabb elhelyezett lábbeliket, ruházatot.

Legyen fókuszpont, akár egy nagyon mintás falszakasz, érdekes lerakóasztal vagy konzol, díszes megmunkálással készült polc, amely eltereli az előnytelen méretről, esetleg alaprajzról a figyelmet, míg a többi felület és tárgy dekorációs szempontból is kiemelhető, tükör, fiókok, fogasok használatával. Helyezzünk néhány valóban díszes tárgyat a felületekre, lehet egy tradicionális stílusú doboz, kaspó a kulcstároló, barázdázott fogas a falon, amelyek szépen ellenpontoznak adott esetben a letisztultabb enteriőrben is.

Szabadon elhelyezett akasztók esetén játszadozzunk, alacsonyabb, közepes és magasabb elhelyezéssel kevésbé dagad a ráakasztott holmi, eloszlik a kabátok, sálak mennyisége, táska kerülhet alacsonyabb részekre, ami egyúttal kedvező magasság kisgyermekek esetén is.

Amennyiben egy légtérben található a lakással, kisebb garzonok esetén éljünk azzal a lehetőséggel, hogy bevonjuk az otthon szerves részébe, mintha egy funkció lenne a többi között a „sarokban” az előszoba, hangoljuk össze a lakást jellemző berendezési, dekorálási stílussal. Ezzel elérhetjük, hogy szinte beleolvad, cseppet sem zavaróan. Bátran tehetünk közelébe könyvszekrényt, festhetjük a fal színére a bejárati ajtó belsejét, alkalmazhatunk különálló bútor értékkel bíró, markáns fogast. Használj sötétebb árnyalatokat az előszoba sarokban, majd világosodjon a fal, a bútorok, dekorok az otthon belseje felé haladva. Ezzel az ötlettel is elérheted, hogy ne az előszoba legyen fókuszban, mégis érződik az összehangolt, részletekre figyelő kialakítás, lakberendezés.

A tükör az örök tér és fénynövelő, ragaszkodj hozzá, maradjon a kialakításnál felület az ajtó közelében. Szépítheted jól megválasztott kerettel. A keret azonban máshol is visszaköszönhet, jól mutat egy egyszerű szekrényajtón is, amellyel izgalmassá tehetjük a kabátokat elrejtő bútor frontját. Kerülhet rá utólag, némi fűrészelés, ragasztás óriási változást visz a kicsiny helyiségbe.

Bátrabban használjanak meghökkentő vizuális megjelenítést, valamit, ami drámai hatást ér el, egy szokatlan szín vagy minta az ajtó belső felületén, markáns grafikai minta a falon, különleges lámpa a plafonról lelógatva.

A kis méret nem jelenti azt, hogy ne igényelné a törődést. Legyen kedvünk szerint hangulatos, meghökkentő, praktikus és jól használható.

(fotó: idreamdecors.com)