Jump to content

Pompom villámsebességgel a Föld körül

2015. 04. 19. 22:01

Hihetetlen népszerűségnek örvend a születésnapi bulik, esküvők, családi ünnepek dekorálásában a papír pompom. Ez az a könnyűszerrel elkészíthető dísz, amelyet a nyolcvanas évek elején minden kislány papírzsebkendőből kreált, nagy lelkesedéssel, továbbfejlődött az évek alatt.

Ahogy jött a pompomkészítő divat, úgy gyorsan el is illant. Senki sem gondolt óta arra, hogy a papír dekorációt a zsepinél nagyobb méretben is el lehetne készíteni. Sőt akár egy hangyányit tartósabb alapból, a selyempapírból. S hogy még tovább fokozzuk, az végképp nem jutott senkinek sem eszébe, hogy lehet színes, sőt mintás is.

Az elmúlt években visszatért és világszerte hódít ez az egyszerű dekorációs elem. Nagy népszerűsége köszönhető annak, hogy nem költséges, változatos és szépen kitölti a feldíszítésre szánt terepet, jól mutat szobában, teremben, tökéletes kiegészítője a szabadtéri programoknak. Azt nem állítjuk, hogy tartós, az első eső után sajnos kidobásra érett, na de addig csodálatos hangulatot, vidám pillanatokat köszönhetünk jelenlétének.

Házi, sajátkezű készítése nem bonyolult, nekiállhatunk jobb minőségű, szigorúan háromrétegű szalvéta segítségével. Használhatunk selyempírt is, amely beszerezhető papír vagy irodaszer üzletben, hobbi boltokban. A mennyiben nincs időnk a hajtogatáshoz, vásárolhatunk előkészített pompomokat, amelyeket nem magunknak szükséges hajtogatni. Ám a borzolást nem ússzuk meg, kövessük a használati útmutatást, az egyik, majd a másik szárat kihajtogatva egyre szebb lesz a dekorációs elem, ahogy közeledünk gömb formához. Variáljuk bátran, használjunk több színt és eltérő mérteket is, hogy szép ritmusa legyen a kompozíciónak, igazítsuk az ünnep tematikájához, színeihez.

Nagyobb mennyiség esetén ne halogassuk a munkát, sokkal tovább tart, mint feltételezzük, de megéri!

S aki sosem készített maga, álljon bele bátran az alábbi instrukciót követve: A szalvétát szétnyitva hajtogassuk legyezőszerűen egy csíkra (selyempapír esetén egy forma néygzetekből), középen kössünk rá zsineget, szalagot, majd az egyik felén kezdjük meglazítani a „szirmokat”.

(fotó: perfectkidspartyshop.com.au, divinedesignplanning.com.au, greenbrideguide.com, housetohome.co.uk, milkhoneyhomedesign.blogspot.com)