Jump to content

10 trendi tojásfestési ötlet

2015. 04. 02. 09:13

Örömmel osztjuk meg az alábbi festési technikákat, amelyekkel megőrizhetjük a hagyományt, az alkotás ugyan modern formába történik. A végeredmény nem pusztán egyedi, minden egyes darab a maga szépségében és eltérő mintázatával lesz különleges.

Kezdjük egy rendkívül szokatlan módszerrel. Csenjük el a párunk borotvahabját és nyomjunk ki belőle tenyérnyi adagot több műanyag tálkába, csepegtessünk bele festéket (temperát, ételfestéket), akár több színt, villával keverjük márványosra, majd helyezzük bele a tojásokat. kb. 1 óra elteltével meglátjuk, hogy érdekes színátmenetes és márványos mintázattal tapadt meg a színezett hab a tojáson. A felesleget letörölhetjük.

Ombre festéshez vásárolj 2-3-4 festékszóró flakont, változatos színekkel. A festékszórás belső térben nem ajánlatos, inkább a kert sarkában, az utca végében. A tojásokat helyezzük tojástartóba, és laza mozdulattal, kb. 50 cm távolságból fújjuk be a csúcsokat. Így elérhető, hogy nem teljesen homogén elfedést kap a felület. Amint megszáradt, nem kell sokat várni, fordítsuk meg és egy másik színnel ismételjük meg a fújást. Fontos, hogy jól rázzuk fel a flakont használat előtt. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen semmi a közelben, mert könnyen átfesthetjük a környezetet anélkül, hogy észrevennénk. Éppen ezért szélben nem ajánlott.

Erősítsünk zsineget vagy függönydarabot körben a tojásra, mielőtt bemártjuk a hagyományos, áztatós tojásfestékbe. Nagyon szépen megmarad a minta a felületen, minden tojás egyedi díszítést kap. Nézz körül a konyhában és fess természetesen, jól jön a kurkuma, hagymahéj, cékla, spenót, vörös káposzta.

Az elkészített festékmennyiséget használhatod a dip dye, mártogatós technikához. Kis tálkába 1-2 ujjnyi kerüljön az adott festékből, majd helyezd bele a tojásokat úgy, hogy csak az egyharmadát-felét éri az alapanyag. Kis idő elteltével vegyük ki a tojásokat és hagyjuk száradni, majd egy másik tálban, eltérő pozícióban kaphatja a következő színt. A színerősséget befolyásolhatjuk az áztatás idejével.

A mártogatás történhet előzetesen ragasztócsíkkal ellátott tojásokkal is, majd száradás után új ragasztás, másik festés következzen. S kész is a különleges mintázatú festett tojás.

Használj a festéshez táblafestéket. A díszítés krétával, táblafilccel kerül a tojások héjára, ezúttal sem lesz két egyforma.

Ha még van kedved festeni, különleges mintát varázsolhatsz a legegyszerűbb módon, a hígított festéket (temperát, akrilfestéket) folyasd rá a tojásra, száradás után másik színnel,eltérő mintát alakíthatsz ki.

Az egyszínűre festett tojást mintázhatod egy másik színű festékbe mártott fogkefével. Spricceld a héjra a festéket, használj eltérő, lehetőleg pasztell színt az alaphoz, míg a mintázáshoz egységesen barnát.

Glamour tojásokat is lehet készíteni. Használjunk folyékony ragasztót és csillámport. Kenjük be a ragaccsal a felületez és szórjuk be a csillogó dekorációval. Egy tojáson több színt is alkalmazhatunk.

A zsírkrétás mintázás folyamatában egyetlen, a fentiektől eltérő részletre kell ügyelni, mindig legyen meleg az alkotófolyamat aktuális alanya. A meleg, sőt inkább forró tojás héjához érintve a zsírkrétát készíthetjük a mintát, amely azonnal ráolvad.

(fotó: brit.co, hilaryshomedaycare.com, dreamalittlebigger.com)