Jump to content

Ásó, kapa…. gereblye

2015. 03. 10. 06:36

A tavaszi napsugarak cirógatják bőrünket és mi veszettül várjuk, hogy a hétvégét a kertben tölthessük. Mielőtt fejest ugranánk a fáradtságos, ám gyümölcsöző munkába, frissítsük fel tavalyi kertgondozó készletünket.

A meglévő kiegészítők mellé gondosan vásároljunk újakat. Két szempontot tartsunk szem előtt: tartós sikert a jó minőséggel érhetünk el, a silányabb eszközök nemcsak a munkát nehezíti, kedvünket szegik, idővel garantáltan kell cserélni. Nem elhanyagolható, főleg, hogy a természetet és környezetünket szépítjük, az újrahasznosított termékek alkalmazása. Mit érdemes beszerezni a tavaszi kerti munkálatokhoz? Vessünk pillantást az alábbi ajánlásokra:

Kerti kisszerszámok: amelyek az ültetésnél, gazolásnál, a virágoskert és a bokros növények környezetének gondozásánál, ápolásánál kifejezetten praktikusak. A maroknak jó fogást biztosító eszközök nagy előnye, hogy környezetbarát, újrahasznosított anyagokból készített is fellelhető, készül a gyorsan növő bambuszból.

Kerti szerszámok: amelyeken nem lehet spórolni, nem véletlen hogy a neves gyártók sok évtizedes múltra tekintenek vissza, tapasztalatuk a szerszámkészítésben nőtt ugyan, de a formákat, kialakításokat jó ráérzéssel már az első felhozatallal megalapozták, ha jobban megnézzük, a változtatások gyakran a megjelenésre, s nem az alapfunkciókra vonatkoznak. Az anyaghasználat a hosszútávú felhasználás figyelembevételével került a fókuszba, ezeket a masszív, tartós eszközöket ritkán kell lecserélni. Ásó, kapa, gereblye (kertünk tulajdonságai alapján akár többféle),

Metszőolló és ágvágó: ezekre egész évben szükségünk van, próbáljuk ki a markolatát az üzletben, kisebb kezű férfiak és tenyeresebb férfiak is találnak megfelelőt. Soha ne használjuk drótvágásra, az élek könnyen kicsorbulnak.

Kesztyű: bármennyire is egyszerűnek tűnik a téma, néhány apró dologra érdemes figyelni a vásárláskor. Mindenekelőtt tartós anyagú legyen, a tenyér résznél erősített védelemmel, s próbáljuk fel vásárlás előtt. Ha nagyon passzentos, nehéz lesz tőle megszabadulni, az eggyel nagyobb méret pedig lötyög, egyik sem ideális a munkálatokhoz. Megvédi kezünket a karcolásoktól, sérülésektől, a köröm alatti kosztól.

Kerti hulladékgyűjtő: ez felettébb egyéni, függ a kert méretétől, a benne található növényektől, azok milyenségétől, lombhullató vagy örökzöld mivoltától és még sorolhatnánk. Mindenesetre a metszésnél, lehullott levelek összegyűjtésekor, kerti takarításnál jól jön egy gyűjtő (lombgyűjtő zsák, talicska, láda, kinek mi), ami a munkálat közvetlen közelében lehet segítségünkre, majd továbbgondolhatjuk az összegyűjtött hulladék sorsát (aprítás, komposztálás, településenként változó hulladékelszállítási lehetőség).

Locsolókanna: a kannára az öntözőrendszer mellett is szükségünk van, 3-5 l-es, könnyen tölthető, jó fogású legyen, talán háttérbe szorítható a küllem.

(fotó: newsnish.com)