Jump to content

Pasztellszínek a terítéken

2015. 01. 29. 09:47

Lehet minden évben egy szakemberek által kikiáltott szín, ami azt az évet képviseli, a pasztell valahogy nem kopik ki, megkockáztatom, több otthonban van jelen, mint az éppen aktuális színkirálynő. Óriási előnye, hogy az éppen ránk ható színeket pasztellé alakítva fészkünk bármely helyiségéhez illeszthető, megteremtve a harmóniát. Ez a titka.

Hogy mi jut eszünkbe a pasztellről? Egy jó nagy adag gyümölcsfagyi, egy kosár macaron és a krémes felületű esküvői torta mellett? Talán az, hogy kellemes, valamiféle nyugalmat, pihentetőt áraszt, nem kapcsolunk hozzá vibrálást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy unalmas lenne, az arányokkal, ellenpontozásokkal izgalmassá tehető bármelyik belső tér. Kedvelt a lakások színvilágának kialakításánál, mert biztonságot ad a pasztellek által megteremthető nyugtató hatás, mondhatni nem nyúlunk mellé. Ez maradéktalanul a világos és telítetlen színektől várható el, amilyen a pasztell.

Maximálisan képes igazodni a világban terjengő divathoz, hiszen bármelyik fakítható, tompítható, s helyezhető az enteriőrbe. Máris azt érzékeltetjük, hogy otthonunk rólunk szól, de némi színváltoztatás véghezvitelével a lakótérben fellelhető az igazodás a mai trendekhez. Ahogy mondani szoktuk, a női alapruhatár minden évben változatossá és divatossá tehető egy éppen trendi sállal, kiegészítővel. Aki hosszabb távon kíván elköteleződni a pasztellekkel, válasszon nagy felületet, falfestéket, tapétát, kanapéhuzatot vagy szőnyeget. Megfelelő érzékkel azonban kisebb változtatásokkal, néhány bútordarab vagy lakberendezési kiegészítő alkalmazásával is elérhető a hatás, csempésszük be a fakóbb színeket az enteriőrbe. A pasztell megengedő, adott esetben akár 7 árnyalat is szépen megfér egymás mellett, 3-5 kiválasztásával azonban biztosan nem térünk eltévelyedett útra. A natúr világot kedvelők előszeretettel nyúlnak hozzá, szépen illik a pasztellhez egy pácolt vagy méhviasszal bevont felületű bútor, természetességében tündöklő padló, gerenda.

Ajánljuk azoknak, akik inkább a biztosra mennek, a kockázatosabbnak vélt minta és színvilágot pedig passzítsuk hozzá kiegészítők alkalmazásával.

(fotó: abeautifulfeather.com, dreamstime.com, silkdrops.net, nlxl.com)