Jump to content

Ne csak fogadd meg, változtass is a lakókörnyezeteden!

2015. 01. 11. 11:18

Kedvelem a januárt. Minden árnyas oldalával együtt látom benne az újrakezdés lehetőségét. Ilyenkor ébredezik az ünnepek alatt megpihent lelkünk, tele vagyunk tervekkel, változásokkal teli élet következik. S remek alkalom az év első hónapja arra, hogy a régóta halogatott elképzeléseket végre megvalósítsuk otthonunkban.

Hogyan álljunk hozzá, hogy az álmodozásból fakadt fogadalmat tett is kövesse, megvalósuljon a pezsgőmámoros szilveszteri fogadalom?

  • Mindenekelőtt gondoljuk végig, hogy milyen változtatásokat szeretnénk, s mekkora összeget áll módunkban szánni az idei változtatásra. Az álmodozás remek, ám tervezés nélkül könnyen félrecsúsznak optimista elképzeléseink. Kérjük szakember, lakberendezésben, kivitelezésben jártas ismerős segítségét. Az alapos felmérés, pontos mértek alapján kalkulált változtatások, anyaghasználat kiindulópont, ám számítsunk arra, hogy minden felújítás, átalakítás rejt nem várt helyzeteket és kiadásokat.
  • A nagyobb felfordulást igénylő feladatok elsődlegesek legyenek. A lakótér áttervezése, esetleges falváltoztatás, bontás vagy újabb építése, nyílászárók cseréje, hidegburkolat vagy parketta csere nehezen oldható meg, ha nem tudjuk nélkülözni az otthon szeretetét néhány hétre. A családdal egyeztetve határozzuk meg, melyik időszak lenne a legelfogadhatóbb mindenki számára, az otthon időleges elhagyására.
  • Teremtsük meg a nyugodt átmeneti időszakot, költözzünk addig a családtagokhoz, barátokhoz, hosszabb felújítás esetén keressünk albérletet. Kisebb felújítás esetén könnyebben megoldható a munka akkor is, ha benne lakunk. Ám a felfordulás kíván türelmet és kompromisszumot minden résztvevő részéről.
  • Csökkenthető az árnyas oldal, ha jól előkészülünk. Az elpakoláshoz, kiköltözéshez használjunk praktikus megoldásokat. Jó pillanat a szelektálásra, bizton előkerülnek nem használt holmik, amelyekre a jövőben sem lesz szükség. Ajándékozzuk vagy adományozzuk el, kevesebb pakkunk lesz. Amelyek elpakolásához ne sajnáljuk a dobozokat, felcímkézve azokat, a későbbi kipakolást segítve.
  • Minél hatékonyabban szervezzük össze a mesterembereket, az egymásra épülő munkafolyamatokat, amennyiben nincs kellő tapasztalatunk ezen a terülten inkább forduljunk ismerőshöz, profi szakemberhez, kivitelezőhöz.
  • Festés esetén, ha bizonytalanok vagyunk a színválasztásnál, első ízben vásároljunk kis mennyiséget, azt felkenve az érintett fal 1-2 m²-es felületére már megtapasztalhatjuk a különböző fény és napszakok esetén a változást, meghozza-e a remélt hatást.
  • Tapétát érdemes alkalmazni, no nem ám minden falon, kis szakaszokkal élve ragyogóvá varázsolhatjuk a belső tereket. Parkettás helyiségnél kérjük ki szakember véleményét, próbáljuk menteni, amit lehet, csiszolás és friss felületkezelés csodákra képes. Amennyiben menthetetlen a helyezet dönthetünk parketta, fapadló, laminált padló, szőnyegpadló, illetve hidegburkolat, egybeöntött padló mellett, kizárólag saját életritmusunkhoz, ízlésünkhöz igazodva.
  • Vegyük figyelembe, hogy nem minden anyag vásárolható azonnal, a megrendelést követően 2-6 hetet is szükséges várnunk, ez nem elhanyagolható információ a munkálatok összehangolása miatt.
  • Amennyiben nem sürgős maradjunk a tervezgetésnél, a kivitelezéshez remek ötleteket, kiváló szakmai tanácsot, felkészült útmutatást kaphatunk a kora tavaszi építőipari és lakberendezési vásárokon, kiállításokon. Sőt, még kedvezményeket is.

Vágj bele még ma az insipiráció gyűjtésbe. Nem lesz könnyű dolgod, mert a számos lakberendezési magazin, az interneten elérhető mérhetetlen mennyiségű enteriőrfotó között bizony nehéz eligazodni. Nem biztos, hogy elsőre jön az érzés és a tökéletesnek vélt kialakítás, méricskéljünk otthon, szerezzünk színpalettát. Észre sem fogjuk venni, napról-napra közeledünk a célhoz.

Jó böngészést, ötletgyűjtést, majd megvalósítást kívánunk!

(fotó: investissement-locatif.com)