1. Tervezz!
A gyors szervezésnek az alapos tervezés az alapja. Készíts vendéglistát, tervezd meg az étel- és italsort, találd ki, hogy tematikus bulit szeretnél-e és hogy milyen dekorációra van szükséged. Ez nem csak az utolsó pillanat kétségbeesésétől ment meg, hanem a pénztárcádat is kíméli. Keresd az italakciókat, készíts házi falatokat, és keress DIY ötleteket a neten a dekorációhoz.
2. Vedd rá a meghívottakat, hogy válaszoljanak!
A legtöbb ember az utolsó pillanatban dönti el, mit csinál szilveszter éjszaka. Te viszont tudni akarod, nagyjából hány emberre számíthatsz, úgyhogy akár Facebookon, akár e-mailben, akár telefonon, akár személyesen hívod meg a vendégeket, mindenképpen ragaszkodj ahhoz, hogy mondjanak egy igent vagy egy nemet.
3. Rakj össze egy jó zenei listát!
Ne hagyd, hogy az éjfél előtt már ittas ismerőseid átvegyék az uralmat a laptopod felett és ráerőltessék a zenei ízlésüket a bulizókra. Készíts össze egy hosszú és alaposan összeválogatott zenei listát, mely követi a buli természetes evolúcióját. Kezdj kellemes háttérmuzsikával, aztán térj át a táncolható zenékre, a buli vége felé pedig megint jöhetnek a chillesebb számok. Ne felejtsd el bekészíteni a Magyar Himnuszt, hogy ne fél perccel éjfél előtt kelljen keresgélni.
4. Fontosak a rágcsálnivalók!
Nem kell négyfogásos gourmet vacsiban gondolkodnod, de legyen minél több rágcsálnivaló. Ez nem csak jobbá teszi a bulit, hanem téged is megkímélhet az esetleges balesetektől: a teli gyomorban ugyanis nehezebben szívódik fel az alkohol, vendégeid pedig kevesebb eséllyel lesznek vállalhatatlanul részegek. A csipsz, mogyoró és pattogatott kukorica mellett készíts kis szendvicseket, sajttálat, gyümölcsöt, de akár főzhetsz egy nagy fazék egyszerűbb egytálételt. A virsli nem véletlenül szilveszteri kaja: gyors és olcsó, egy kis kenyérrel és ketchuppal tálalható.
5. Legyen egy saját házi koktélod!
Mivel valószínűleg nem lesz időd és pénzed egy teljes koktélbárt felállítani, találj ki egy speciális, de könnyen elkészíthető koktélt, mellyel mindenkit megkínálhatsz. Lehetőleg kettő, maximum három összetevőből álljon, és az sem hátrány, ha nagy mennyiségben el tudod készíteni, hogy a buliban már ne kelljen külön-külön mixelned. Egy nagy bóléstálban kínálj valamilyen pezsgő alapú koktélt, de a hagyományos bólé, puncs vagy akár forralt bor is jó ötlet. Emellett a meghívásnál közöld vendégeiddel, hogy a belépő egy üveg ital, így biztosan nem fogtok alkoholban hiányt szenvedni.
Fontos viszont, hogy legyen elegendő ásványvíz, szóda és üdítő, mely szintén megakadályozhatja a komolyabb lerészegedést.
(Fotók: missparty, ibtimes)