Nem véletlen, hogy hópehelykenyérnek is nevezik. Az általában füstölt húsok mellé fogyasztott, eredetileg bikazsírban sült tradicionális eledel elkészítése időigényes. Összehangolja a szabadon szárnyaló energiákat és a türelmet, ugyan nem jellemző rá a gyors eredmény, mégis megéri a próbálkozást.
Hozzávalók:
1 kg liszt
5,5 dl tej
1 evőkanál vaj
3 dkg cukor
1-1 teáskanál só és sütőpor
Olaj a sütéshez
Egy lábasban melegítsük meg a tejet, s mielőtt éppen kifutna, adjuk hozzá a vajat és kevergessük el, hagyjuk kicsit hűlni. Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban és tegyük félre, majd adjuk hozzá a meleg tejet és keverjük jól össze, majd gyúrjuk a pulton tovább hengerré. Takarjuk le nedves konyharuhával, hagyjuk pihenni kb. 1 órát. Utána vágjunk kis, egyforma darabokat a tésztából, formáljuk gombócokká és sodrófával nyújtsuk leheletnyi vékonyságúra. Késsel vagy sniccerrel vágjunk ékalakos sormintát a tésztára, hajtsuk az ékek sarkát fel. A mintakialakítás szabadon választott. A gyakorlottak izlandiak mintakészítőt használnak, ami nagyban hozzájárul a hatékony munkához. Amint kész vagyunk, süssük ki forró olajban. Kezdetben lemerül, amint megsült feljön a felszínre. Csepegtessük le konyhai papír törlőkendőre.
Ropogós ételek rajongóit könnyű meggyőzni. Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: whydyoueatthat.files.wordpress.com, adventures.is, fambulas-fafla.blogspot.com)