Először is ne spóroljunk a hozzávalók minőségén. A diót ne pótoljuk, őt magát használjuk, a tojás akkor az igazi, ha házi, lisztnél is tartsuk szem előtt a minőséget, a margarint pedig jobb, ha elfelejtjük, s csakis vajat használjunk.
2 rúd esetén az alábbi alapanyagokra lesz szükségünk:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
2 egész tojás + 1 tojás sárgája és fehérje külön
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő és 2 dl tej a felfuttatáshoz
csipetnyi só
Morzsoljuk össze vajat a liszttel és a tálban a közepén alakítsunk ki egy krátert. Ide kerül majd a cukorral a tejben felfuttatott élesztő, keverjük össze. A bekevert tésztát pihentessük hűtőben 15-20 percet, majd gyúrjuk át és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni, konyharuhával letakarva, kb. 2-3 órát. Kelés után vágjuk kétfelé, nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél centiméter vastagságúra, nedves kézzel oszlassuk el a tölteléket nagyon ügyelve, hogy egyenletes legyen, majd tekerjük fel, a két végét alulra visszahajtva. Szurkáljuk meg a tetejét, erre azért van szükség, hogy a töltelék nedvességtartalma el tudjon távozni sütés közben. Kenjük meg felvert tojássárgájával, várjuk meg, amíg megszárad, hűvös helyen a kamrában vagy a hűtőben. Utána kenjük meg tojásfehérjével, hagyjuk azt is megszáradni, mielőtt a sütőbe kerül. 25-30 perc alatt készre sül, 180°C-on. Ne aggódjunk, ha megreped, attól még igazán finom lesz a karácsonyi süteményünk.
A színe java a süteménynek, a leggyakrabban alkalmazott diós vagy mákos tölteléket az alábbiak alapján készíthetjük.
Diós: főzzünk cukorszirupot 3 dl víz és 25 dkg porcukor felhasználásával. Adjuk hozzá a 30 dkg darált diót, 10 dkg morzsát és 10 dkg mazsolát. Főzzük össze, hűlés után tehetjük a tésztára.
Mákos: forraljunk fel 2 dl tejet és keverjünk hozzá 30 dkg darált mákot, 5 dkg darát, a vaníliarúd kikapart belsejét, végül 20 dkg cukrot és 10 dkg mazsolát.
A hagyományos töltelék mellett kedvelt a gesztenyés, kerülhet a dió vagy a mák töltelékbe aszaltgyümölcs.
Amennyiben nem érzünk kellő bátorságot, hogy beleálljunk a sütésbe vásároljunk, ám jobban járunk, ha kedvenc cukrászdánkat bízzuk meg a készítéssel. A nagyáruházakban kapható beigli utánzatok sajnos nem felelnek meg a kívánalmaknak, bár tény, hogy nem is nevezik beiglinek. Nem is tehetnék, mert beigli csak az lehet, amelynek minimum 50%-a töltelék.
(fotó: visitbudapest.hu)