Jump to content

Milyen a tökéletes karácsonyfaalap?

2014. 12. 11. 17:27

Szabályos, mintha mérnök tervezte volna, ágai éppen csak felfelé hajlanak, irigylésre méltó rendszert követve, tűlevelei meg sem moccannak, ja és nem szúrnak, színe a zöldnek az a szinte utánozhatatlan élettel teli tónusa, mégis cseppnyi szürkés árnyalattal tompított, illata belengi az otthont, körbeölelve az ünnepi hangulatot. Na elárulom, ilyen nincs!

A fenti elvárások közül, biztosan hiányzik néhány. Nem is olyan egyszerű megtalálni a karácsony főszereplőjét, azt az ideális fát, ami méretében illik a szobához és nem utolsó sorban elviseli annak mikroklímáját, passzol a család szokásaihoz, a rövidebb vagy hosszabb távú ott-tartózkodást figyelembevéve.

Jelentős elmozdulás történt az elmúlt években a tudatos fenyővásárlás irányába. A lépések családonként eltérnek. Van, aki a műfenyőre esküszik, ami a természet védelmével összefügghet, ám ne felejtsük, hogy a karácsony előtt felbukkanó földlabdás vagy vágott fák erdészeti csemetenevelésből, telepekről származnak (jó esetben), onnan, ahol kifejezetten e céllal történt a fák iskoláztatása, gondozása. A földlabdás, konténeres fák kertes házban élők előnyös döntése lehet. Helyezzük nagy kaspóba, vödörbe, köré virágföldet szórjunk, amit folyamatosan tartsunk nedvesen. Az ünnep múltával kikerülhet a teraszra, majd a kert dísze lehet éveken át. Nagyobb eséllyel éli túl a külső hőmérsékletről a szobába, majd ismét a hidegbe kerülő drasztikus változást, ha ezúttal nem feltétlen várjuk meg a vízkeresztet, s már néhány nap múltával visszahelyezzük természetes klímájú környezetébe.

Talán nem is gondolnánk, hogy a családokhoz kerülő fák közel 80%-a tudatosság ellenére még mindig vágott fenyő. Amelyek közül a leggyakrabban vásároltak az erdei-, lucfenyő, a normann és az ezüstfenyő.

Az erdei fenyő színe tökéletes, masszív fa, bírja a terheket, emiatt tartós, ám a hosszú tüskék miatt nehezebb feldíszíteni és valljuk be, ritka ágazatú formája sem biztosítja a gyerekek által rajzolt klasszikus karácsonyfaformát minden esetben.

A lucfenyő az illat hordozója, a jellegzetes kicsit hűs, kicsit gyantás fenyőillat árasztója, ami betölti a teret. Ezért nagyon szeretjük. Kedvelt tulajdonsága, hogy szép formája rövid tűlevéllel párosul. Ám amit nem úszunk meg, bármennyire is elővigyázatosak vagyunk, akár a vízbe áztatott törzzsel, akár azzal, hogy fokozatos hőmérsékletemelésnek tesszük ki, biztos, hogy még húsvétkor is fogunk találkozni lehulló levelek maradékával.

Az ezüstfenyő szinte már tökéletes, különösen, ha tetszik a zöld szürkésbe hajló árnyalat. Nem őshonos, ám az elmúlt időszak keresletére reagált az erdészeti nevelés. A fa formája szép, sűrű, levelei tartósak, nem kell aggódnunk, hogy a fele lehullik karácsony második napjára. Arra azonban számítsunk, hogy kicsit szúr, ami nem elkerülhető a díszítés során.

Méltán a legkeresettebb fák közé tartozik a nordmann. Bár nem szagtalan, ha a lucfenyő illatát nyújtaná, maga lenne a egtestesült álom. Csodálatos formája, sűrű ágai, kellemes tónusú zöldje, kevéssé hulló, fényes tűlevelei sokat megérnek. Mert lássuk be, a számos előnyös tulajdonságáért mélyre kell nyúlnunk a pénztárcánkba.

A döntés a miénk, a többi a díszítésen, a családi hangulaton múlik.

(fotó: decoist.com, wikipedia.com)