Magyarországon az első díszített karácsonyfát Podmaniczky Frigyes nagynénjének szalonjában tekinthette meg az arra érdemes vendégsereg 1825-ben. Eleinte a fenyőt jobbára aprósüteménnyel, aszalt és normál gyümölcsökkel, papírdíszekkel ékesítették. Az 1870-es évektől már megjelenik a szaloncukor. Nevét köszönheti a továbbra is többnyire jómódú családok szalonjainak, amely helyet kínált az ünnepi fenyőnek, karácsonyi hangulatnak. Ugyan kellett idő ahhoz, hogy a fa alá, mellé helyezett cukorka végérvényesen elnyerje méltó helyét, magán a fán. Ezzel azonban Hungarikummá lépett elő, manapság is többnyire ránk jellemző, hogy a díszes fán megtalálható a szaloncukor.
A mai szaloncukor őse egyszerű cukorkaféleség, csokidarabka volt, később vált a fondant az alappá, ám a csomagolásként már megjelent a rojtozott végű selyempapír, sztaniolpapír. Ahogy maga cukor, úgy a csomagolás is röpke idő alatt tett szert széles választékra. Gyors terjedése a fondant hódításának köszönhetjük, feltehetően német cukorműves mesterek közvetítésével jutott el hozzánk az eredetileg francia recept. Idővel nem volt háztartás, ahol ne készült volna kézzel, a neves cukrászdák pedig többféle ízesítéssel, féltve őrizve a receptet próbálták lenyűgözni vásárlóikat. Majd a gyártás hamarosan már felgyorsulhatott az első fondantkészítő gépek megjelenésével, nem utolsó sorban Stühmer Frigyes cukrászmester által alapított csokoládégyárban. S egyúttal a cukormáz közelébe kerülhetett a fenséges csokoládénak, ami egyenes út a tökéletes pároshoz, ma már el sem tudnánk képzelni a csokibevonat nélküli szaloncukrot. A külsőségekre éppúgy adtak az egykori mesterek, mint magára a finomságra, mintával, színekkel ellátott selyem- és sztaniolpapírt alkalmaztak a csomagoláshoz, rojtos végekkel, s tették ezzel is egyedivé a karácsony jellegzetes édességét.
Jelenleg óriási választék, ízben, színben bőségesen tobzódhatunk. A kreatív lelkületűek szaloncukorkészítő foglalkozáson elleshetik a fortélyokat, számos receptet találunk internetes oldalakon, képes magazinokban. Remek programlehetőség a családdal, barátokkal. Ne csodálkozzunk, hogy bármily nagy lelkesedéssel próbálunk valami trendi ízvilágot, előbb-utóbb visszatérünk minden idők három nagy kedvencének valamelyikéhez, a zselés-karamellás-marcipános ízekhez.
(fotó: csox.blog.hu)