Jump to content

Gondolnád, hogy a szaloncukor Hungarikum?

2014. 12. 09. 16:19

Azzá vált, amióta elterjedt az egykor sztaniolpapírba csomagolt finomság, amely nem pusztán ízével, hanem jellegzetes csomagolásával is természetes és nélkülözhetetlen kelléke az ünnep meghitt pillanatainak.

Magyarországon az első díszített karácsonyfát Podmaniczky Frigyes nagynénjének szalonjában tekinthette meg az arra érdemes vendégsereg 1825-ben. Eleinte a fenyőt jobbára aprósüteménnyel, aszalt és normál gyümölcsökkel, papírdíszekkel ékesítették. Az 1870-es évektől már megjelenik a szaloncukor. Nevét köszönheti a továbbra is többnyire jómódú családok szalonjainak, amely helyet kínált az ünnepi fenyőnek, karácsonyi hangulatnak. Ugyan kellett idő ahhoz, hogy a fa alá, mellé helyezett cukorka végérvényesen elnyerje méltó helyét, magán a fán. Ezzel azonban Hungarikummá lépett elő, manapság is többnyire ránk jellemző, hogy a díszes fán megtalálható a szaloncukor.

A mai szaloncukor őse egyszerű cukorkaféleség, csokidarabka volt, később vált a fondant az alappá, ám a csomagolásként már megjelent a rojtozott végű selyempapír, sztaniolpapír. Ahogy maga cukor, úgy a csomagolás is röpke idő alatt tett szert széles választékra. Gyors terjedése a fondant hódításának köszönhetjük, feltehetően német cukorműves mesterek közvetítésével jutott el hozzánk az eredetileg francia recept. Idővel nem volt háztartás, ahol ne készült volna kézzel, a neves cukrászdák pedig többféle ízesítéssel, féltve őrizve a receptet próbálták lenyűgözni vásárlóikat. Majd a gyártás hamarosan már felgyorsulhatott az első fondantkészítő gépek megjelenésével, nem utolsó sorban Stühmer Frigyes cukrászmester által alapított csokoládégyárban. S egyúttal a cukormáz közelébe kerülhetett a fenséges csokoládénak, ami egyenes út a tökéletes pároshoz, ma már el sem tudnánk képzelni a csokibevonat nélküli szaloncukrot. A külsőségekre éppúgy adtak az egykori mesterek, mint magára a finomságra, mintával, színekkel ellátott selyem- és sztaniolpapírt alkalmaztak a csomagoláshoz, rojtos végekkel, s tették ezzel is egyedivé a karácsony jellegzetes édességét.

Jelenleg óriási választék, ízben, színben bőségesen tobzódhatunk. A kreatív lelkületűek szaloncukorkészítő foglalkozáson elleshetik a fortélyokat, számos receptet találunk internetes oldalakon, képes magazinokban. Remek programlehetőség a családdal, barátokkal. Ne csodálkozzunk, hogy bármily nagy lelkesedéssel próbálunk valami trendi ízvilágot, előbb-utóbb visszatérünk minden idők három nagy kedvencének valamelyikéhez, a zselés-karamellás-marcipános ízekhez.

(fotó: csox.blog.hu)