Személyenként számoljunk 15-20 dkg gesztenyével. Ez most az a helyzet, amikor nem árt egy kicsit válogatni, mert a satnya alapanyag nemcsak sok bosszúságot okoz, amikor a pucolásánál tartunk, de még az íze sem az igazi. Legyen szép barna, az a bizonyos gesztenyebarna, minden egyes szem. Akkor friss, ha fényes. Válasszunk közel azonos méretű szemeket, mert így egyformán tudjuk elkészíteni őket. A sütés előtt lehetőség szerint tároljuk hűvös helyen. Amennyiben nincs kamrának, tarthatjuk a sütésig a hűtőben is, ám arra ügyeljünk, nehogy kár érje, ne nedvesedjen be. Éles késsel vágjunk a tetejükre keresztet és áztassuk be a gesztenyéket 1-2 órára vízben. Majd egy tepsibe helyezett sütőpapíron terítsük szét az előkészített darabokat és sütőben süssük kb. 30 percig, 180 °C-on. Időnként rázogassuk meg a tepsit, hogy forgolódhassanak a szemek. Amint szétnyílt és próba után megbizonyosodtunk, hogy megpuhult a belseje vegyük ki a tepsit, spricceljük meg a szemeket, majd fedjük le konyharuhával. Mialatt kicsit hűl, töltsünk a friss újborból a társaság minden tagjának, majd jöhet a tálakba szórt igazi őszi finomság. Jó étvágyat hozzá!
fotó: indiancountrytodaymedianetwork.com)