Jump to content

Az elbűvölő játék, a kaleidoszkóp, mint inspiráció

2014. 10. 20. 23:11

Emlékeztek gyermekkorotok kevéske játékai között a csodára? Amikor a kis eszközt tartottátok a fény felé és forgattátok, hol csak apró mozdulattal, hol vehemensebben, s ejtett ámulatba az egyszeri és ismételhetetlen mintavilág. Ez bizony megmozgatta a lakás-szépítők fantáziáját is.

A végtelen variáció, amit az eszközben elhelyezett tükrökben visszaköszönő apró tárgyak, színek nyújtanak, talán elég az egyediségre törekvő otthonteremtőnek. Mi mást akarnánk, mint különbözni a barátnőnk, a szomszéd fészkében látható és a neves lakberendezési magazin oldalain megjelent enteriőröktől. Íme egy lehetőség arra, hogy otthonunk valóban olyan legyen, mint egyetlen és megismételhetetlen, a kaleidoszkóp optikai világának képeihez hasonlóan.

Ugye közel sem ismerős a mintavilág? Hát éppen ezért ajánljuk, mi ugyan mindannyian nagyon kedveljük a csíkos, a pöttyös, a párducmintás, a chevron és az ombre világát, a geometrikus megközelítéseket, a virágos és írást tartalmazó dekorálást, a pepitát és megannyi mintát, de ezekkel sokkal gyakrabban találkozunk, mint a kaleidoszkóp inspirálta felületekkel.

A kaleidoszkópban a tükröződő geometriai alakzatok találkozását erősíti a polcrendszer kialakítása, színek nélkül ugyan, nagyon élethűen.

Nézzük csak és csodáljuk meg ezt a gyönyörű padlócsempét, ráadásul az elmúlt év színében, a smaragdban. Nekünk ez a szín nemcsak idén jön be, gyanítom, még nagyon sokáig. A minta pedig egyenesen odatapasztja a szemet a fotóra.

Másik variáció a csempére, nem pusztán a színek egymásra hangolódására, hanem a formák véletlenszerű kialakítására.

Üvegcsempe sorozat egyik csodálatosan kialakított bemutatója, modern fürdőszobák ékszere lehet.

Ez aztán a csodálatos mosdókagyló. Melyikünk ne örülne egy ilyen egyedi, finom darabnak. Bizony ez is a véletlenszerűen ismétlődő minták rabja.

Falra a kaleidoszkóp mintával, tapétaminta tervezőjét is megihlette az egykori, s mára újra reneszánszát élő gyermekjáték. Mellé cicomától mentes bútorokat ajánlunk.

És természetesen nem hagyhatjuk ki a dekortextilek, párnahuzatok, zuhanyfüggönyök mintázását vagy saját kaleidoszkóp festés készítését, bekeretezését, majd a lakás díszítését.

A kaleidoszkóp mintahasználat valóban egyedivé teszi otthonunkat, túlzott további mintázottság talán nem szerencsés melléhelyezve, ám a minta színeinek visszaköszönése fokozza a hangulatot.

(fotó: patternpeople.com, obaz.com, homesandhues.com, etsy.com, viesso.com, julieaddario.blogspot.com, oceansideglasstileblog.wordpress.com)