Jump to content

Olcsó húsnak híg a leve, kerüld az ócskát, tálalj ízlésesen!

2014. 10. 17. 22:59

Az ősz beállta a mi családunkban egyenlő a leves szezonnal. Ezekben a hetekben kezdődik az a féléves áldott állapot, amikor szinte minden nap készül valamilyen finom leves. Nem egyedülálló dolog, hiszen az egyre hűvösebb, majd kifejezetten hideg időben ez a legjobb eledel.

Legyünk kreatívak, bolondítsuk meg a hangulatot élő tálalóedénnyel. Ötletnek és látványnak sem utolsó a tökben kínált sütőtökleves. Sokkal kevesebb időt igényel elkészítése, mint gondolnánk, próbáljuk ki egyszer a töktálat.

A konyhában sertepertélő Anyukák hajlamosak elhitetni magukkal, hogy kizárólag kettő lábas létezik, ami bevált, amivel jó főzni, meg esetleg ott van tartalékban a kukta. S ne vacakoljunk már holmi leveses tál használatával, ami egyébként is a legmagasabb polcon van a konyhaszekrényben, másszon oda fel naponta, aki annyira ráér. Tudom, a sebesség, amellyel élünk kevésbé enged teret a mindennapos szép terítésre, szinte már a közös családi vacsorát is csak túl akarjuk élni. Mi lenne, ha ezen változtatnánk, és az asztalra kerülő étkezési és tálalási eszközökre szánnánk 5 perccel több figyelmet, s ünnepivé varázsolnánk az estéket. Nem kell nagy dolgokra gondolni, váltogassuk a szalvétát, a tányéralátétet, dekoráljunk őszi termésekkel, keressünk olyan eszközöket, amelyekben egyúttal főzhetünk vagy süthetünk és tálalhatunk. Ezzel csökkentjük a mosogatási mizériát, és szebbé alakítjuk az étkezőasztal látványát. Mégiscsak kellemesebb élmény, mint a környezetében elhelyezett, szépen megterített asztal közepére helyezett, lepattogzott lábasban kínált leves vagy a korábbi sütési balesetektől menthetetlen nyomokkal ékesített tepsi.

Nincs mit tenni, szánjunk rá időt és pénzt, nézzünk körül, kérdezünk bátran tapasztalt háziasszonyokat, gasztro bloggereket, szakács ismerőst, majd vegyünk egy nagy levegőt és vásároljunk 2 in 1, sütést, főzést segítő és tálalásban élenjáró konyhai eszközöket. Hogy úri huncutság lenne? Nagyobb pazarlás a gyenge minőségű edények egy-két év alatti lepusztítása majd újabb, adott esetben hasonló életgörbével rendelkező példány vásárlása. Ezek nemcsak attól vonzóak, hogy szépek, s az árcédula sem pusztán ettől kerekebb. Ebben van anyag, van súlya, van beltartalma. Hasznosságát fokozza, hogy jól tartja a meleget, őrzi az ételt, annak megfelelő hőfokát a tálalásig. Lehet fém vagy kerámia, vigyázzunk rá, használjuk és mosogassuk az előírás szerint.

(fotó: atlantahomesmag.com, sinfullyspicy.com, rosemaryconley.com)