Jump to content

A poszter túlnőtt rajtunk

2014. 10. 10. 21:03

Lenyűgöznek azok az enteriőrfotók, ahol az egyik falat óriási poszter fedi, szinte saroktól-sarokig, padlótól plafonig. Az illusztráció, felnagyított fotórészlet vagy ismert építészeti csoda különleges hangulattal tölti meg a teret.

Talán kicsit irigykedem, hogy van lehetőség kihasználni ekkor felületet, s ezáltal igazán markáns dekoráció látványát élvezheti nap, mint nap a szoba lakója. Fegyelemre int, mert aki ezt a faldíszítési lehetőséget választja, tisztában van azzal, legalábbis jó lenne, ha felismerné, hogy ilyen volumenű faldekor mellé nem fér be a sok csecsebecse. Tudatos tervezést igényel, hogy láttassunk is és egyúttal élhetővé váljon a helyiség. Praktikus, ha megkíméljük a szobát a túlzott bútor és lakberendezési tárgy dömpingtől. Itt nem kell sok látványelem, hiszen a poszter önmagában és igen látványosan szépít.

Posztert vásárolhatunk lakberendezési áruházban és tapétaszaküzletben, azonnal vagy 1-2 hétnyi várakozással. Amennyiben kevésbé tudjuk elképzelni a látványt, kérjünk enteriőrfotót vagy tervet, segít ráhangolódni az arányokra. Nagy döntés, ha beleszeretünk és áldozunk rá, akkor már csak arra szükséges ügyelni, hogy szakszerű munkával kerüljön tervezett helyére. Mert a poszter árfekvése akár nagy magaslatokba is szökhet, nagyjából egyenesen arányos a különlegesség, a design vagy a mesteri fotó értékével és mértékével, pont úgy, mint a tapétáknál.

A szaküzletben kérjünk ajánlást a ragasztóra, amit a papírra kell majd kenni. Hagyjuk rajta néhány percig, majd felhelyezhető a falra. Hogy ebben semmi különös nincs? Valóban. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy ezek a papírok nem aprók, adott esetben négykezes feladat. A fal meg sehol sem tökéletes. Ahhoz, hogy ne rontsuk el az összképet és az illesztések is passzoljanak, bizony ezt a felragasztást az érintett falfelület középen kell kezdenünk. Szükségünk lesz egy origóra, mint egykor a függvények rajzolásakor az érettségire készülve. És innen indítható a „poszter-tapétázás”. A poszterek, egy, kettő, négy vagy nyolc részből állnak, henger alakú dobozban tárolják, megelőzve a gyűrődést. Minden esetben javasolt a felhelyezés előtt a lapok kiterítése, az egyes részek szomszédjainak megkeresését.

A körültekintő munka megéri, a látvány különleges, a vizuális élmény magával ragadó. Amennyiben lakásfelújítás előtt állsz, gondolkozz a poszterek nyújtotta egyedi kialakítás lehetőségében.

(fotó: servicecentral.com.au, komar.de, photowall.co.uk, theluxuryspot.com, muralspro.com)