Jump to content

Omlett friss salátával

2014. 09. 14. 09:02

A hétvégi reggelek és reggelik aranyat érnek. Őrizzük a pillanatot, szánjunk időt a slow reggelre, érezzük át erejét és fontosságát, együtt lehet a család, a rohanást és kapkodást meghitt napkezdésre cserélhetjük.

Ősszel, a beköszöntő hűvösebb napok egyre sűrűbben késztetnek a meleg ételek fogyasztására, ami adott esetben már a reggelt is befolyásolhatja. Tojásfogyasztásban sosem álltunk rossz helyen, kedveljük rántottaként, szeretjük a főtt tojást és alkalmasint lágy állapotával kerül a vajas kenyér mellé. Arról már nem is beszélve, hogy milyen gyakran nyúlunk tojásért a hűtőbe, amikor az aktuális finomság, házi sütemény készítésére készülünk.

Na de térjünk vissza a reggelihez. Ugye mindannyian elmondhatjuk, hogy omelettet ritkán készítünk. Pedig nem nagy mágia, miközben az étel fogyasztásának élménye sokkal egyedülállóbb, mint gondolnánk. A rántottához képest egyetlen, az elkészítéshez nélkülözhetetlen konyhai eszközre van szükségünk. Olyan serpenyőre, amit sütőben is lehet használni.

Hozzávalók (4 főre):

10 db tojás

3 dkg vaj

½ kávéskanál só

10 dkg extra sonka

10 dkg reszelt sajt

2 szál újhagyma

kevés őrölt bors

Keverjük jó habosra a tojásokat a sóval, ne legyünk lusták, valóban számít a jól felvert állag. Olvasszuk meg a vajat a serpenyőben, majd öntsük rá a tojást, szórjuk bele a reszelt sajtot és kezdjük el sütni az omlettet. Tegyük a tetejére a sonka szeleteket, amit felcsíkoztunk előtte, és szórjuk meg hagymakarikákkal vegyesen a fehér és a zöld résszel. Ízlés szerint kis borssal meghinthetjük a tetejét. Néhány perc elteltével, amikor már kezd sülni és már nem túl lágy az állaga, helyezzük a sütőbe, középre és süssük kb. 8 percig 190°C-on. Amikor a teteje kezd szépen megsülni, késznek tekinthetjük. Szedőkanál segítségével emeljük egy nagy kerek lapos tálra és a tortaszeleteléshez hasonlóan vágjuk fel. Köré helyezzünk friss salátát, színes paprika és koktélparadicsom szeleteket. Friss kenyérrel, péksüteménnyel tálaljuk. Az omlett bővelkedik a lehetőségekben. A hozzávalók számát bővíthetjük, alkalmazzunk bátran, ami csak kedvünkre való és a hűtőben található: bacon kocka, krumpli, spenót, paprika, többféle sajt, gomba.

Jó étvágyat a meleg reggelihez! Megéri a fáradtságot.

(fotó: freshslice.com, lakelurecottagekitchen.com)