A tészta, amit ezúttal ajánlunk nevével ellentétben közel sem annyira különleges. Van vele munka, ugyan nem sok, ám az illat, ami belengi sütés közben otthonunkat, egyenesen ínycsiklandó.
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
18 dkg liszt
1 evőkanál olivaolaj
1-1 csapott kávéskanál só és cukor
10 dkg vaj
2 tojás
10 dkg morzsolt fetasajt
40 dkg félkemény sajt
Futtassuk fel az élesztőt kb. 1 dl meleg vízben a cukrot is hozzáadva. Kb. 10 perc elteltével adjuk hozzá az olivaolajat, majd óvatosan a lisztet és a sót. Keverjük össze fakanállal, lágy tésztát kapunk. Borítsuk a lágy tésztát lisztezett pultra, s lisztes kézzel gyúrjuk sima, rugalmas tésztává 4-5 percnyi időt rászánva a ragacsos munkára. Közben némi lisztet még felvesz. Helyezzük a tésztát egy olajozott tálba, fedjük le konyharuhával és meleg helyen hagyjuk pihenni, kelni.
Keverjük össze a kockára darabolt sajtot és a morzsolt fetát. Borítsuk lisztezett pultra a megkelt tésztát és vágjuk két egyforma darabra. Nyújtsuk oválisra majd oszlassuk rá a sajt keveréket egyforma arányban. Tekerjük fel hosszában a tészta mindkét oldalát a közepe felé, kb. egyharmad részig, majd a két végét csippentsük össze. Hajóformát kapunk, közepén a sajttölteléket látva.
Helyezzük a sütőbe, sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük meg kb. 10 perc alatt. Az ideális az lenne, ha kemencében vagy kövön tudnánk megsütni. Nagy valószínűséggel ritkán adatik, nevezzük úgy, hogy sütés-eszményi helyezet, maradjunk hát a normál konyhai lehetőségnél és a 180°C. Az utolsó fázis a tojás, üssünk a hajó közepére, a megolvadt sajtra és helyezzük vissza a sütőbe addig, amíg elkezd fehéredni a tojásfehérje. Tálaljuk tányéron, kanalazzuk rá a vajat, ami a meleg tésztára olvad. Laktató eledel, elegendő reggelire. Amíg kel a tészta menjünk el futni, csakhogy megnyugodjon a lelkiismeretünk a szénhidrát fogyasztás előtt.
Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: thecontentedbaker.com)