Jump to content

Keresztezzük a szemeket, avagy gyerekkori élmények újratöltve

2014. 08. 29. 16:59

A keresztszemes hímzés a legegyszerűbb mozdulatsort igénylő kézimunka, amely méltán tett szert nagy rajongótáborra a textiles hobbiban magukat kevésbé tehetségesnek tartó hölgyek körében. Arra azonban nem számított senki, hogy a minta nem várt felületeken és mennyiségben jelenik meg a homedekor világában.

A puffok és párnák mellett egészen különleges hangulatúvá válik egy virágmintás szőnyeg.

Kiváló ötlet a sok keresztszem falak díszítésére. Most nem tapétázunk, s nem festünk nagy felülettel csíkot vagy mintát. Egyszerűen csak felrajzoljuk ceruzával a kereszteket, majd hobbifestékkel, az ábra színvilágához igazodva felfesthetjük az egyforma x-eket. Gyerekszobába ajánljuk, vidámmá tehető a kis helyiség a gyermek kedvelt figurájához igazodva, anélkül, hogy a rajzfilmfigurás dekorálási módot, netán matricát alkalmaznánk. Ezzel a megoldással még a tinik szemében sem tűnik cikinek egy rajzos minta a szobájuk falán.

Amennyiben nincs kedvünk festeni, vigyük fel a mintát a felületre dekortapasszal.

Nevezhetjük közületi felhasználásnak, még inkább egy bátor tervezésnek ezt a csodálatos díszítést, amely nem mást, mint egy étterem falát borítja. Nagy sikerrel vonzza a tekinteteket, s a vendégeket egyaránt.

Ugye ismerős ez a lukacsos szék? Micsoda változáson ment keresztül a hímzéssel, páratlan lehetőség az újjá és egyedivé varázsláshoz.

Itt aztán nagy a szerelem! Nem volt rest az egyedi ágytámla készítője jó nagy adag lyukat fúrni a támla fájára, majd a szoba nem markáns színhasználatához hangolva, különböző színű hímzőfonallal keresztezte a szemeket.

Megrögzötten hirdetjük, hogy a munkahelyi környezetünknek, irodai vagy otthoni íróasztalunknak, dolgozósarkunknak nem kell merevnek és unalmasnak lenni. Sőt, annál nagyobb kedvel ülünk le, minél hangulatosabb a hely. Lehet keresztszemes hímzéssel díszíteni az irodai tárolóeszközeinket is. Egy kis DIY és kész is az egyedi asztali dekor.

A sornak itt még nincs vége. Visszaköszön kézimunkaként számtalan mintával és színnel, használati vagy dísztárgyakon, míg pusztán nyomott mintaként is, ágyneműn, tálaló eszközökön, törülközőn. Lehet válogatni az ízléses példányok és azok között, amelyektől az ízlés távol áll.

(fotó: domesticoshop.com, pinterest.com, designsponge.com, 2modern.com, lushome.com, curbly.com)