Jump to content

A stílus neve: vintage military

2014. 08. 21. 15:51

A nem stílustiszta lakberendezés korát éljük. Keverednek a jellegzetes formák és minták, a színek teljesen máshonnan köszönnek vissza, mint ahonnan várnánk, jól megférőnek érezzük a modern vagy design darabokat a régies, komótos, kopottas bútorok mellett.

Az eklektika szó már nem pusztán egy XIX. századbeli képzőművészeti és építészeti stílusirányzat, sokkal hétköznapibb értelemben használt jelzője számos enteriőrnek. Jelen esetben egy új kapcsolat kezdi puhítani az egységesen klasszikus berendezésű otthonok tulajdonosainak szívét. A rusztikus vagy azzá varázsolt tárgyak találkozása a katonai kultikus darabokkal megteremtett egy új stílust, a vintage military névre hallgató harmonikussá tehető kavalkád gyorsan követőkre talált.

Használjunk hideg színeket, a mai melegített felütéssel. A szürke, a kék és zöld barnás árnyalatával nem nyúlunk mellé. Fessünk kopottasra néhány bútordarabot, használati tárgyat, kerüljük a túlmintázott felületeket. Egyedi feliratokkal, stencil betűtípussal díszítsünk (falon, tárolón, saját készítésű „festményen”), keressünk bolhapiacon néhány régi, a hangulatot felidéző fotót, plakátot. A tárolásnál ládákkal jelenítsük meg a military stílust.

Egy újabb DIY lehetőség, készítsünk sisakból, textilkábellel egyedi lámpaburát. Ezzel a megoldással megjelenítjük az újdonsült stílus egyik jellegzetes formáját, anélkül, hogy túlzásba esnénk. Kifejezetten szem előtt tartandó, hogy ne zsúfoljuk tele a helyiséget a katonai tárgyakkal. Finoman jelenítsük meg azokat, törekedjünk arra, hogy funkciót is kapcsoljunk a jelenléthez, a már említett tárolás, világítás mellett gondolkodhatunk fogasban, könyvespolc kiegészítőkben.

Passzol a kettős stílushoz, egységessé teszi találkozásukat a fém, pléh. Lehet önmagában (láda, doboz, vödör, lámpabura, szekrény), vagy éleknél, kiegészítőknél jelenítsük meg. Nem probléma, ha itt-ott benyomódott, még hitelesebb lesz a végeredmény.

Egyet ígérjen meg mindenki, aki belecsap a vintage military kialakításába! Nem fegyver alkalmazásával, falon, polcon történő elhelyezésével törekszik a stílus jegyeit megjeleníteni. Nem kell telerakni az otthont, a kevés e stílus megteremtésénél kifejezetten jó útmutató.

(fotó: etsy.com, themerooms.blogspot.com, apartmenttherapy.com, frenchbydesignblog.com)