Jump to content

Citrus nélkül soha

2014. 08. 15. 10:10

A citrom illatos, tele van vitaminnal szükségünk van a levére, felhasználjuk a héját. Nézzük, hogyan juthatunk a legismertebb citrusféle nedűjéhez a leggyorsabban.

A hagyományos citromfacsaró az az eszköz, amellyel mindenki találkozik élete során. A forma tervezett, még ha nem minden esetben formatervezett. Kisebb változtatásokon megy át, ám nem bújuk ki a bőréből. Találkozunk műanyag és fém változataival.

Nagy rajongója vagyok a fa, éppen a tenyerembe illő megoldással. Az enyém egy kapolcsi látogatás során került hozzám, népi iparművész kezei közül. Nem botlunk bele bárhol, kis szerencsével azonban hozzá lehet jutni. S ami nagy előnye, hogy különböző méretben készül, hiszen eltérő a lime, citrom, narancs, grapefruit, amelyek szintén mennyei levet adnak.

 

Aztán ennek van ám modernebb változata is, fém vagy műanyag alapanyagból. Vitathatatlan, hogy ezek tisztántarthatósága könnyebb, mint fa társaié.

Design darab nélkül nincs citromfacsaró. Philippe Starck nagyrabecsült munkásságának egyik jellegzetes formatervezett konyhai eszköze a sokak által a legkevésbé hasznos eszköznek kikiáltott citromfacsaró.

A helyettünk dolgos citrusfacsarók. A kínálat széles, az árak változatosak. A konyhában helyet foglal, ám gyors és hatékony. Ízlésünk, a konyhaszekrény által kínált szabadhely ad határt.

Bármilyen módon jutunk a friss citrusléhez, napi fogyasztása több, mint ajánlott.

(fotó: dishinwithrebelle.com, etsy.com, questushospitality.com, busyboo.com, vertigo.com.cy, juicersville.com)