Jump to content

Kis lakásban nagy ötletek

2014. 08. 02. 08:07

Tegye fel a kezét, aki nem élt garzonlakásban. Ugye ismerős az „egy bemegy, egy kijön” hogy elférjünk érzés, az apró szoba, kicsi konyha és mini fürdőszoba. Még az oly csöppnyi terek is otthonossá tehetők és praktikussá, élhetővé néhány egyszerű és nagyszerű ötlettel.

Használjuk fantáziánkat és tervezzük meg jól a funkciók elhelyezését. Törekedjünk a 2 az 1-ben megoldásokra. Próbáljunk vertikálisan mozogni, galériát vagy dobogót használva tehetjük aktívvá az alattuk található teret. Nincs mit szépíteni, minden felület és terület fontos szerepet kap, ötletes tárolási megoldásokat keressünk.

Összekapcsolhatjuk az egyes szereplőket. A dobogó sokrétű lehet, alá kihúzható ágyat, tároláshoz óriás fiókokat helyezhetünk, használatakor egyúttal kialakíthatunk ülőfelületet az étkezéshez, akár lehajtható asztallap alkalmazásával. A fürdőszobára, szekrényekre tolóajtót, azokra akár tükröt tehetünk.

A galériával további 10-15 m²-es területet nyerhetünk, ám gondoljuk át a kényelmünket. Amennyiben nem szeretünk a magasban aludni, helyezzük fentre a dolgozósarkot, ruhák, könyvek tárolását megoldó szekrényeket, komódot. Lent kinyitható kanapé lehet az alvás helye, vendégfogadás ülőalkalmatossága. Egy kis alapterületű lakásban kiemelt szerepet kap a világítás, a jól elhelyezett lámpák, spotok tágítják a teret, elterelik figyelmünket a helyiség gyengeségéről.

Ne helyezzünk nagy bútorokat az ablak közelébe, engedjünk minél szabadabb utat a természetes fénynek, használjunk tükröt, növeljük a fény játékát a tükröződő felületek alkalmazásával. Előnyős a magas fényű bútorzat. Apró lakásban kulcsfontosságú a jól szervezett tárolás. Használjunk beépített modulokat, magasra helyezett polcokat, szekrényeket. Ne mondjunk le dekorálásról, ám inkább egy markáns, nagyméretű, falat díszítő képet, fotót helyezzünk fel sok kicsi helyett. Ez vonatkozik a dísztárgyakra is, inkább kevesebbel érjük be. Tegyünk mindent használat után a helyére, megelőzve a rumli érzetét.

 

(fotó: subscribe.ru, inhabitat.com, idesignarch.com, dovcorbathrooms.co.uk)