Jump to content

80 éve Donald kacsa a képregények főhőse

2014. 06. 25. 22:48

A Disney rajzfilmek jellegzetes arca, fanyar humorú szereplője 1930. június 9-én jelentkezett első ízben, mint képregény főszereplő. Nagy előrelépés ez az addigi másodhegedűs pozícióból.

A Disney figurák őrült sebességgel törtek be a gyerekszoba dekorálás területére, majd szerencsére ugyanolyan lendülettel el is tűntek azokból a kisded szobákból, ahol a szülők felismerték, hogy a gyermek csak ideig-óráig rajong valamely – tegyük hozzá nem mindig sok mondanivalóval bíró – rajzfilm szereplőjéért.

Ez azonban korántsem jelentené, hogy nem kedveljük Donald kacsát. Aki volt már gyengédebb minőségű rajz, s tökéletes animáció is az elmúlt évtizedekben. Olvastunk Róla, láttuk sorozatban és nagyfilmben, megjelent ruhán, ágyneműn, törülközőn és a kakaós bögrén egyaránt, meg még további ezer helyen. Ám Miki egér és Plutó kutya árnyékából, önálló karakterként a képregényekben, Al Taliaferro és Ted Osborne történeteiben csak 80 éve kapott először főszerepet, mint városlakó nagybácsi. A történetek kedvesek, ám azon túl, hogy időlegesen szórakoztatnak, túl sokat nem nyújtanak. De talán ez nem is volt cél. A karakter azonban itt-ott még a mai enteriőrökben is visszaköszön.

Mi meg legyünk nyitottak, ha gyermekünk, társunk egyszer csak azzal áll elő, hogy Donald nélkül nem élet az élet.

(fotók: kcomicbookresources.com, naro.com, vintagevibeliving.co.uk, linenslimited.co.uk)