A legfinomabb ízű ételek a vasbográcsban készülnek, ennek aztán van vastag fala, ezáltal súlya és jó hőátadása. Érdemes egyszer beruházni, kortalan és rendkívül sokáig kiszolgál. Mivel védőréteget nincs a felületén, könnyen berozsdásodhat, de a rutinos bográcsozók jól tudják, hogy használat után szinte csak kitörölni kell, majd jól bezsírozni a tartósság megőrzése miatt. Ha mégis gyanús egy hosszabb pihentetés után, mossuk el alaposan az első ismételt használat előtt.
Hozzávalók (6-8 főre, ki mekkora bendővel bírja):
15 dkg húsos füstölt szalonna felkockázva
2-3 szál füstölt kolbász
1 kg vöröshagyma
1 kg húsos paradicsom
2 kg paprika (amennyiben lehet vegyesen, sárga és piros is legyen, szép színt eredményez)
2 evőkanál házizsír
1 db csípős zöldpaprika (igény szerint)
2 teáskanál só
2 teáskanál őrölt fűszer paprika
2-3 gerezd fokhagyma
(fotó: fehervarilecso.hu)
Készítsük elő a tüzet, amikor már nem ég friss lángon, helyezzük fölé a bográcsot. Tegyük a zsírt az aljára, amikor már felengedett, adjuk hozzá a szalonnát, aminek még kisül a zsírja. Adjuk hozzá a félbevágott, majd felszeletelt hagymát és fonnyasszuk pár percig. Ez már a bogrács javára írható, a hagyma lassan fonnyad, szinte karamellizálódik, s lesz különlegesebb az íz. Következik az összetört fokhagyma és a kockára vágott paradicsom, sózzuk meg, idővel levet enged, ekkor hozzáadhatjuk a felkarikázott paprikát és a kolbászkarikákat, és fűszerezzük. A társaság igénye alapján az egészet csípőssé tehetjük, a felkarikázott zöldpaprikát a többivel együtt hozzáadhatjuk. Kb. 25 perc alatt elkészül. Időnként a bogrács fülét megfogva forgassuk meg a beltartalmat, így az ételt kicsit átmozgatjuk, de nem törtjük össze. Tálaljuk melegen, kínáljunk hozzá friss kenyérszeleteket és hidegsört.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!