Jump to content

Lecsó bográcsban

2014. 06. 21. 13:25

A nyári hétvégék társaságot könnyen összerázó ételei bográcsban készülnek. Vitathatatlanul az egyik kedvelt menü a lecsó. Ha valaki próbálta, azontúl minden követ megmozgat, hogy lehetőséget teremtsen a hagyományos főzéstől eltérő, ízesebb élményre.

A legfinomabb ízű ételek a vasbográcsban készülnek, ennek aztán van vastag fala, ezáltal súlya és jó hőátadása. Érdemes egyszer beruházni, kortalan és rendkívül sokáig kiszolgál. Mivel védőréteget nincs a felületén, könnyen berozsdásodhat, de a rutinos bográcsozók jól tudják, hogy használat után szinte csak kitörölni kell, majd jól bezsírozni a tartósság megőrzése miatt. Ha mégis gyanús egy hosszabb pihentetés után, mossuk el alaposan az első ismételt használat előtt.

Hozzávalók (6-8 főre, ki mekkora bendővel bírja):

15 dkg húsos füstölt szalonna felkockázva

2-3 szál füstölt kolbász

1 kg vöröshagyma

1 kg húsos paradicsom

2 kg paprika (amennyiben lehet vegyesen, sárga és piros is legyen, szép színt eredményez)

2 evőkanál házizsír

1 db csípős zöldpaprika (igény szerint)

2 teáskanál só

2 teáskanál őrölt fűszer paprika

2-3 gerezd fokhagyma

(fotó: fehervarilecso.hu)

Készítsük elő a tüzet, amikor már nem ég friss lángon, helyezzük fölé a bográcsot. Tegyük a zsírt az aljára, amikor már felengedett, adjuk hozzá a szalonnát, aminek még kisül a zsírja. Adjuk hozzá a félbevágott, majd felszeletelt hagymát és fonnyasszuk pár percig. Ez már a bogrács javára írható, a hagyma lassan fonnyad, szinte karamellizálódik, s lesz különlegesebb az íz. Következik az összetört fokhagyma és a kockára vágott paradicsom, sózzuk meg, idővel levet enged, ekkor hozzáadhatjuk a felkarikázott paprikát és a kolbászkarikákat, és fűszerezzük. A társaság igénye alapján az egészet csípőssé tehetjük, a felkarikázott zöldpaprikát a többivel együtt hozzáadhatjuk. Kb. 25 perc alatt elkészül. Időnként a bogrács fülét megfogva forgassuk meg a beltartalmat, így az ételt kicsit átmozgatjuk, de nem törtjük össze. Tálaljuk melegen, kínáljunk hozzá friss kenyérszeleteket és hidegsört.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!