Jump to content

Friss illat a száradó ruhákra

2014. 06. 17. 10:55

Megszállott illatrajongóként belátom, nincs annál jobb, mint amikor a természet friss, napsütötte illatát érzem a száradó ruháinkon, számomra ez több, mint egy jól megkomponált invitálás valamely öblítő megvásárlásához.

Arról nem is beszélve, hogy pillanatok alatt megszárad a temérdek gönc. No nem azért sok, mert tele vagyok rongyokkal, csupáncsak nagy a család, így a mosás nálunk valóban mindennapos tevékenység. A kedvencem a nyári szellő, ami végképp hatékony megoldás. Ráadásul egyes nézetek szerint a napsugarak még fertőtlenítenek is. Egy dologra figyelek, gúnyáinkat kifordítva mosom és szárítom, s igyekszem összeszedni őket, amint lehet, így csökkenthetem az esélyét az esetleges napszítta színeknek. A levegőben lévő szennyeződések jelenthetnek „veszélyforrást”, de ez egy másik történet. Amerikai embertársainkhoz képest, akik sportot űznek abból, hogy például a Föld napján mennyire jófejek, mert aznap nem használják a szárítógépet, s helyette kint teregetnek… nos mi minden nap óvjuk bolygónkat!!! Mi régóta és ösztönből tesszük, tisztában vagyunk azzal az aprósággal, ha időt nem is, ellenben energiát, ezáltal pénzt spórolunk, amennyiben teregetve szárítunk. S a ruha is kevésbé gyűrődik. Ami meg megkönnyíti a vasalást, ha valaki éppen abban is tevékeny.

Nézzünk néhány praktikus megoldást a szárításra:

A legegyszerűbb lehetőség a szárítókötél. Igyekszem messze elkerülni a műanyag termékeket, ám ezúttal belátom, többet árthat egy normál spárga a ráhelyezett ruhaneművel, mint a műanyag bevonatú kötél használata, amire már bátran áthajthatjuk dolgainkat. A kötelet kifeszíthetjük kerítés és fák közé. Egy modernebb változata a tekercselős fajta.

(fotó: pinterest.com)

A szárítószekrény, ami ápol és eltakar, ügyes kezű férjek, apukák meglephetik kedvesüket ezzel a praktikus ötlettel.

(fotó: dryerpods.com)

Léteznek falra szerelhető, használaton kívül összecsukható vagy lehajtható szerkezetek.

(fotó: urbanclotheslines.com)

A földbe rögzíthető, kinyitható fajták, gyakori a kerteknek elcsúfítói. Teregetéshez azonban kifejezetten praktikus.

(fotó: ecoz.co.uk)

Az összecsukható, elrakható fajták egyike, ezúttal a kevésbé elterjedt forma és anyag, amely könnyen helyezhető erkélyre, teraszra, s használat után nincs szem előtt.

(fotó: retonthenet.co.uk)

A csipesz:

A szárítás másik főszereplője, mint természetesség híve, a fa csipeszeket kedvelem. Hogy kéznél legyen, tároljuk kosárban, amit felfüggeszthetünk a kötélre, szárító eszköz oldalára.

(fotó: hwitblogg.blogspot.hu)

Vannak nagyon kreatív teregető háziasszonyok, akik nem restek még a csipeszeiket is egyedivé varázsolni. Tulajdonképpen bármilyen mintás papír, egy kis ragasztó (dekupázs) megteszi, majd sniccerrel, ollóval körbevágni és kész is.

(fotó: ashleyannphotography.com)

Lássuk be, nem mindenki rajong az erkélyen, teraszon, kertben száradó ruha látványáért, sokan kizárólag a déli országokban tett nyaralások kihagyhatatlan utcaképeként viselik el. A megoldás: szedjük le a ruhaneműt, mire kedvesünk a hazaér.

(fotó: etsy.com)

Végső gondolatként írhatnám, hogy jó mosást és kellemes teregetést, essünk túl rajta, mégiscsak békésebb tevékenység, mint a porszívózás :o)))

 

(főfotó: maidnaturalcleaning.ca)