Vegyük tudomásul, nemcsak a gyümölcsleves lehet hideg. Ez a zöldséges csoda ráadásul a legcsekélyebb főzést sem igényli. Gaspacho egy azon nemzeti eledelek közül, amelyből nagyjából annyi féle létezik, mint ahány szirma a százszorszépnek van. Andalúzia bármely falvában járunk, találkozunk egy csakis ott és csakis titkosan készített változattal. Egy receptet elcsentünk, kipróbáltuk, ajánljuk.
Hozzávalók (4 személy):
kb. 60 dkg paradicsom
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db piros paprika (kápia)
1 db fehér paprika (szép vastag húsú)
1 kisebb kígyóuborka vagy 4-5 db normál uborka
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál borecet
2 dl víz
1 kávéskanál só
1/3-1/3 kávéskanál bors és őrölt kömény
1 jó nagy szelet kenyér, amit hagytunk megszáradni
A paradicsomokat helyezzük egy tálba, majd öntsük nyakon vízforralóban felforralt vízzel. Néhány perc elteltével a paradicsomokat villára szúrva könnyen eltávolíthatjuk a héját. Vágjuk félbe és kiskanállal vájjuk ki a magokat. 1 nagyobb paradicsomnyit tegyünk félre,kockázzuk fel, a többit helyezzük egy tálba. Adjuk hozzá a feldarabolt paprikát, a megtisztított hagymát. Az uborkát hámozzuk meg, távolítsuk el magjait, majd kb. maréknyi mennyiséget kockázzunk fel, a többit tegyük a tálba. Adjuk még hozzá az összetört fokhagymát és a fűszereket. Kezdjük el összedolgozni botmixerrel, közben adjuk hozzá a száraz kenyér darabjait, az olivaolajat, a borecetet, majd legvégén a hideg vizet.
Helyezzük a hűtőbe, tálaljuk a felkockázott paradicsommal és uborkával. Készítsük el este a levest, másnapra tökéletes lesz, s hazatérve a munkából egy laza mozdulattal tálalhatjuk s ejtjük ámulatba környezetünket. A készítést követő tálalás esetén belehelyezhetünk jégkockát. Aki nagyon igényli fogyasszon bátran mellé pirított vagy olivaolajban, serpenyőben megforgatott kenyér darabokat.
Üdítő, hűsítő, ízletes leves. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
(fotó: thedetoxdiva.com)