Jump to content

Mentával az élet

2014. 06. 14. 18:58

A nyár egyik fűszerfőszereplője, különösen a forró napok hűs italai mellé ajánljuk. Menta jól kiegészítheti ételeinket is, bátran kísérletezzünk vele, nem fogjuk megbánni.

A mentacsalád meglehetősen népes, leginkább a borsmentát és a fodormentát ismerjük. Utóbbinak létezik nagyobb levelű „szőrös”, teába illő és keskenyebb szőrtelen levelű változata is. Találkozhatunk római mentával, macskamentával, amely a francia konyhában gyakorta használt, létezik erősen bodros levelű törökmenta, párnás, bolyhos levelű lómenta, kifejezetten keskeny levelű, amerikai hegyi menta. Feketebárány a narancsmenta, amelynek kerek levelei nem tartalmaznak mentát. Pereszlény pedig nevével lóg ki a sorból, ám nagyon is mentolos. A sornak közel sem értünk a végére. Egy biztos, különleges gyógynövény és fűszernövény egyben, illataromája vonzóvá teszi. Ajánljuk italokhoz, ételekhez.

Mentás spárgasaláta

Még éppen elcsíphetjük a zöldspárgát a piacon, sajnos végéhez közeledik a szezonja. Készítsünk friss salátát belőle, ha már unjuk a cézárt. A menta egyenesen üdítővé és illatossá, különleges zamatúvá varázsolja a gyors salátát.

(fotó: saveur.com)

Hozzávalók:

1 csokor spárga

1 csomag retek

2 szál szép új sárgarépa

kb. 1 csokornyi vágott menta

3 szál újhagyma feldarabolva

2 evőkanál olivaolaj

2 evőkanál borecet

1 gerezd fokhagyma (apróra vágva vagy fokhagymanyomóval áttörve)

1 kávéskanál só csipetnyi őrölt bors (ha lehetséges frissen őrölve)

Mossuk meg alaposan a zöldségeket, amit szokás, tisztítsunk, majd vágjuk julienne-re a répát, a retket. Spárga két végét vágjuk le, majd reszelővel vagy zöldséghámozóval készítsünk hosszanti csíkokat. A mentát vágjuk durvára, közben tapogassuk bátran, illatozik az ujjakon. Helyezzük a zöldségeket egy tálba, keverjük össze külön az öntet hozzávalóit, végül kanalazzuk a salátára, amit óvatosan forgassunk át.

Mentás-citromos joghurtos sült répa

1 csokor friss új sárgarépa

2 evőkanál olivaolaj

1 kávéskanál só

1 gerezd tört fokhagyma

2 dl sűrű joghurt

fél citrom leve

maroknyi mentalevél

(fotó: bloglovin.com)

Tisztítsuk meg a sárgarépát, ha nagyon zsenge elég alaposan megmosni. Vágjuk le a szárát kb. 1 centimétert a répán hagyva. A nagyobbakat vágjuk hosszában félbe. Keverjük össze az olivaolajat a sóval, fokhagymával, majd forgassuk meg benne a répákat, vagy ecsettel kenjük meg. Helyezzük tepsibe, sütőpapírra, és kb. 10 percig alufóliával lefedve süssük kb. 160 °C-on, majd további 5-10 percig fólia nélkül. A joghurtot terítsük szét egy lapos tálon, helyezzük rá a sült répákat, majd csorgassuk a citrom levét az egészre, végül szórjuk rá a durvára darabolt mentát. Fogyasztható meleg és hidegen egyaránt, önmagában is finom, tálalhatjuk sültekhez, grillekhez.

Készítsünk mentás jégkockát, mert nemcsak őt magát kedveljük, hanem a 2:1 megoldásokat is, a limonádét hűsíti és ízesíti egyben.

(fotó: lovetolivenutrition.com)

S ha már limonádé, a tökéletes nyári ital a lemon & mint, használjunk bőségesen citromot, levét és a kancsóba karikázva, kiegészíthetjük további citrusfélékkel (lime, narancs), édesíthetjük mézzel, cukorral, cukorsziruppal, nyírfacukorral, mindenkinek kedvére és friss mentával keverjük össze.

(fotó: kreatanya.blogspot.hu)

Mentával, elképesztően gyönyörű élénk, zöld színével módfelett jó díszíteni, dekorálni. Az eper szezon lassan lecseng, ám itt a málna, s közeledik a feketeszeder. Tej, teáskanálnyi citrom, s minimális méz a gyümölcs mellé tökéletes turmixital, mentával a tetején szép látvány. Kellemes kiegészítője reggelinek, frissítő ital a nagy melegben.

(fotó: fromfoodtofun.blogspot.com)

Érdemes vásárolni, kapható minden élelmiszerüzletben, zöldségesnél, piacon. Ültessük kerti balkonládába, nevelgessük. Jó szolgálatot tesz egész nyáron.

(főfotó: girlcooksworld.com)