Jump to content

Sörkorcsolya a foci világbajnokság hetei mellé

2014. 06. 12. 19:15

Mától megváltozik a szokásos programszervezés, ami abból áll, hogy mindent az aktuális nap meccseihez illő igazítani. Itt a hőség is, a szomjúság enyhítésére és a szurkolás mellé tökéletes a sör. Sör mellé pedig sörkorcsolya dukál.

Az étel, ami furcsa nevével egyértelműen kívánkozik a sörivás mellé. Vagy éppen fordítva? A lényeg, hogy csússzon a folyékony kenyér, éppen ezért a falatkák általában sósak. Aki tehát a következő heteket a meccsek nézésére és egyúttal sörözés és nasizás hármasára szánja, számítson súlygyarapodásra is.

Legkönnyebben a sör mellé sós magokat ajánlunk. Ezeket minimális időráfordítással még ízesebbé tehetjük, ha tepsibe helyezett sütőpapírra szórjuk és néhány percig a sütőben pirítjuk, 2-3 alkalommal átforgatva a finomságokat.

(fotó: lifeline.de)

Ha picit is több időt tudunk szánni a készítésre, kényelmes háziasszony módjára vásároljunk mirelit vagy hűtött tésztát, s gondoljuk tovább kedvünkre. Leveles tésztából (létezik előre nyújtott is) számtalan finomság készíthető. kenjük meg tojássárgájával, szórjuk meg sóval, magokkal (tök-, napraforgó-, szezám-, len-, fenyőmag, mák) vagy reszelt sajttal (akár füstölttel), majd vágjuk egyforma csíkokra (pizzaszeletelővel még gyorsabb), majd helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe és 180°C-on kb. 10 perc alatt kész is. (a vágással cifrázhatjuk,lehet vékony csík, amit még meg is csavarunk, vagy háromszögek, négyszögek, ahogy tetszik)

(fotó: chanasartroom.com)

Még több időt igényel, ám mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk utána. Számos változatban készítettük már, sosem maradt egyetlen morzsa sem. Tulajdonképpen egy nagyon egyszerű pizza tészta, ám a paradicsom és sajt helyett olivabogyót, szárított paradicsomot, fűszert, fokhagymaszeleteket helyezek a tetejére, vagy adott esetben semmit sem. A szokásos pizzaszelethez képest hosszanti csíkokra vágom, s így falatozzuk. Kiváló mártogatósok mellé is. És a recept:

40 dkg liszt

3 dkg élesztő

2 evőkanál olivaolaj

1 evőkanál (nád)cukor

1 kávéskanál só

2,5 dl meleg víz

A lisztbe belemorzsolom az élesztőt (lehet futtatni is, ám én lustaságból csak összedolgozom), majd a további hozzávalókat összekeverem a robotgép dagasztó kanalával, ketté veszem és még kicsit gyúrom a lisztezett pulton. Lefedem konyharuhával, kb. 45 percig hagyom kelni. Enyhén megszórom liszttel a pizzatepsit, majd kerek formára húzogatom a tésztát és ráhelyezem, tetejét pedig ízlés szerint ízesítem, dekorálom. (ha nincs kerek sütő, jó a normál tepsi is, miért ne lehetne négyzet alakú?) Középen, 200°C-on kb. 15 perc alatt megsül.

(fotó: afroginthekitchen.com)

Javasoljuk még a sör mellé a pogácsát, a leveles tésztába csomagolt virsli vagy sajtdarabokat, sós csigát, akár feldarabolt kemény sajtokat. Természetesen mindent csak mértékkel, mert túl sok lesz a szénhidrátból a döntő most még távolinak tűnő piallanatáig.

A focit kedvelő vagy nem kedvelő hölgyek részére pedig egy kis kreatív, perec nyaklánc ötletek. Ez rendkívül praktikus, otthon még indulás előtt gyorsan elkészíthető. Aztán irány a közeli nagyképernyős, kivetítős közösségi szurkolás helyszíne, milyen jól jön a saját falat, elég csak az italra költeni.

(fotó: formalfringe.com)

Jó szurkolást kívánunk!

(főfotó: drywellart.com)