A kényelmesség ezúttal pusztán arra utal, hogy valóban könnyen és gyorsan elkészíthető. Így aki nem tervezi, hogy a nagy hőségben hosszasan időzzön a konyhában, ám olyan süteményre vágyik, ami a gyümölcs miatt friss, az már ma vágjon bele. A franciák nagyon tudnak valamit, egy újabb fennkölt nevű étel, aminek elkészítése pofonegyszerű.
Hozzávalók:
3 db szép sárgájú, friss tanyasi tojás
6 dkg cukor
csipetnyi só
8,5 dkg liszt
1 dl tej
2 dl tejszín
1 vanília rúd belseje
kb. 40 dkg magozott meggy
vaj a kenéshez
A tojást a cukorral keverjük össze habverővel jó habosra, míg kezd kifehéredni a tojást. Adjuk hozzá a lisztet folyamatos, ám lassabb fokozatú keverés mellett, majd a vaníliát, a tejszínt és a tejet. Híg, palacsintatészta állagú tésztát kapunk.
Helyezzük a magozott meggyet a kivajazott kerek kerámia piteformába, majd merjük rá egyenletesen a tésztát, az utolsó cseppig. (kisebb piteformával akár személyre szabottan is készíthetjük, 4-6 adagra elegendő a fenti mennyiség)
Sütés középen, 175°C-on, kb. 25 perc alatt elkészül. Amikor aranysárga-barnuló lesz a teteje, akkor jó. Kissé felemelkedik sütés alatt, majd picit vissza esik, ahogy hűl. Előfordul, hogy berepedezik a tészta teteje, ám ez csak még szebbé, rusztikussá teszi.
Nagyon kellemes, lágy ízű a megsült tészta, amit üdévé tesz a fanyar meggy. Készíthető cseresznyével, barackkal, málnával, szederrel.
Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: hocolateandzucchini.com)