Jump to content

Ha meggy, akkor clafoutis

2014. 06. 10. 10:06

Amikor már érik a friss meggy, ellenállhatatlan vágyat érzek arra, hogy naponta készítsem a legtökéletesebb tortát, a clafoutis-t. Ajánlom azoknak, akik hasonlóképpen kedveli a gyümölcsös süteményeket és a fanyarkás íz keveredését az édessel. És akik kellőképp lusták.

A kényelmesség ezúttal pusztán arra utal, hogy valóban könnyen és gyorsan elkészíthető. Így aki nem tervezi, hogy a nagy hőségben hosszasan időzzön a konyhában, ám olyan süteményre vágyik, ami a gyümölcs miatt friss, az már ma vágjon bele. A franciák nagyon tudnak valamit, egy újabb fennkölt nevű étel, aminek elkészítése pofonegyszerű.

Hozzávalók:

3 db szép sárgájú, friss tanyasi tojás

6 dkg cukor

csipetnyi só

8,5 dkg liszt

1 dl tej

2 dl tejszín

1 vanília rúd belseje

kb. 40 dkg magozott meggy

vaj a kenéshez

A tojást a cukorral keverjük össze habverővel jó habosra, míg kezd kifehéredni a tojást. Adjuk hozzá a lisztet folyamatos, ám lassabb fokozatú keverés mellett, majd a vaníliát, a tejszínt és a tejet. Híg, palacsintatészta állagú tésztát kapunk.

Helyezzük a magozott meggyet a kivajazott kerek kerámia piteformába, majd merjük rá egyenletesen a tésztát, az utolsó cseppig. (kisebb piteformával akár személyre szabottan is készíthetjük, 4-6 adagra elegendő a fenti mennyiség)

Sütés középen, 175°C-on, kb. 25 perc alatt elkészül. Amikor aranysárga-barnuló lesz a teteje, akkor jó. Kissé felemelkedik sütés alatt, majd picit vissza esik, ahogy hűl. Előfordul, hogy berepedezik a tészta teteje, ám ez csak még szebbé, rusztikussá teszi.

Nagyon kellemes, lágy ízű a megsült tészta, amit üdévé tesz a fanyar meggy. Készíthető cseresznyével, barackkal, málnával, szederrel.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: hocolateandzucchini.com)