Jump to content

Bringázás a nyaralás alatt

2014. 06. 03. 10:11

Az egyik belföldi nyaralásunk alkalmával ügyetlenségünk folytán nem kis küzdés árán került fel a sok bringa az autó tetejére. Amint kikanyarodtunk utcánkból elkezdett esni az eső, majd folytatta mindaddig, míg haza nem értünk. S újabb nehézségek árán leszedtük az 5, nem használt bringát a tetőről. Ez volt az a pillanat, amikor úgy döntöttünk, csakis bérlünk kerékpárt, ha nyaralás alatt vágynánk kerekezni.

Ebben azért nem vagyok annyira biztos, mert a saját ló, az mégiscsak az igazi. Lássuk miképp kerülnek az autóra a kétkerekű sporteszközök. A lehetőségek tárháza megszámlálható, vagy a tetőre kerül, vagy az autó fenekére.

Tetőn szállítania bringát nálunk ügyesebb kerékpárrajongók esetén közel sem jelent problémát. Fel kell helyezni magát a tároló eszközt. Ez aztán olyan jól tud sikerülni, hogy inkább le sem szedjük, mert a következő héten megint utazunk valahova… majd hallgatjuk egész héten a zúgást vezetés közben a fejünk felett. A csomagtartóra keresztbe kerül két váz, ami megtartja magát a kerék illetve a váztartót, amelyhez rögzítőpántok segítségével erősítjük az eszközt. Ezek aztán furmányosak, mert a méret autótípustól függ, tehát annak cseréje esetén szembesülhetünk azzal, hogy a kerékpár szállítót is újítani szükséges.

Az igényes darab, amely valóban remek, ívelt megoldásával szinte óvja a kereket.

(fotó: trtcarriers.com)

Létezik elől-hátul védő és tartó megoldás, kényelmes rögzítést biztosít.

(fotó: autoanything.com)

És a leggyakoribb példány - bár ez is a jobbik fajta a váztartós megoldással – a normál sínszerű kiképzés a két keréknek, mindenféle kacifántosság nélkül és a merevítő középtájon.

(fotó: aliexpress.com)

Ez mind szép és jó, de nyaraláskor többen vagyunk, így kerül a tetőre egy normál létszámú család alapján néhány tartó és néhány kerékpár fentre. Ha meg nem normál a család, akkor úgy jár, mint mi :o). A tetőn szállítás, amennyiben a sofőr bírja a kihívást, praktikus, mert könnyen megközelíthető a csomagtartó, betuszkolható az utazással együttjáró sok csomag és pakk.

Vezetési szempontból kicsit könnyebb a hátsó rész kerékpáros terhelése. Ebben az esetben azonban többnyire elfelejthető az útközben csomagtartóból kikívánkozó holmi megközelítése.

A hátsó kerékpártartók általában kétfélék, vagy a vázat tartják, vagy a kerekeket alulról támasztják.

(fotó: qbn.com)

(fotó: feedthehabit.com)

Én ezzel a megoldással találkoztam legritkábban, pedig praktikusnak tűnik.

(fotó: rackwarehouse.com)

Megnyugtatásképpen a kisgyerekes anyukáknak, akik a pakolás rejtelmeiben elmerülve a gyerek kedvenc plüssállatát a 10 órás utazás előtt a bőröndbe tették…. létezik kihajlítható példány is, ami láss csodát bringástul engedi a csomagtartó megközelítését.

És ne feledjük, nem vagyunk egyformák:

Léteznek köztünk megszállott kétkerék rajongók.

(fotó: bikerumor.com)

Mintahogy szoros párban élők is :o))

(fotó: hitchrider.com)

 

Mit is kívánhatnék a nyaraláshoz? Jó társaságot és bringás élményeket!

(főfotó: thatsace.com)