Jump to content

A zsenge borsó szezonja

2014. 06. 01. 13:25

Gyermekkoromban imádtam kiszaladni a kertbe és tépdesni a koranyári borsóhüvelyeket, majd gyors pucolás után dobáltam a számba a szemeket. Akkoriban még nem nagyon barátkoztam a zöldségekkel, ám a puha, semmihez sem hasonlítható édes borsó íze elvarázsolt.

A szerelem megmaradt és jártunk már úgy leves készítés előtt, hogy a nagy adag borsókupac pucolása után felfaltuk iziben a nagyját, alig maroknyi maradt, rohantunk hát a zöldségeshez egy újabb kosárnyit vásárolni.

Egy kutatás szerint mi magyarok teljes borsófogyasztásunknak csupáncsak 5%-át vásároljuk frissen, míg a többit fagyasztva vagy konzervként fogyasztjuk. Ezért hát uccu neki, itt a remek alkalom, hogy ebben a pár hétben növeljük a rémesen gyenge statisztikát.

A borsó sem mai gyerek, már ötezer éves, bronzkori épület maradványok mellett is találtak borsókövületet. Ez a nagyon kedvelt hüvelyes, társaihoz képest több cukrot tartalmaz, feltehetően ennek köszönhető népszerűsége. Van még benne A és K vitamin, bővelkedik rostban.

És egy egyszerű, nagyon friss és üde leves receptje:

Tejszínes-tormás borsókrémleves:

0.5 kg borsó

2 szál újhagyma vagy fél vöröshagyma aprítva

1 db kisebb burgonya

2 dl főzőtejszín

1 kávéskanál só, csipetnyi őrölt bors és szerecsendió

2 teáskanál torma

1-1 teáskanál vaj és olaj

Az olvasztott olaj-vaj keverékén kezdjük fonnyasztani a hagymát, majd adjuk hozzá a borsószemeket, kis idő múlva a feldarabolt burgonyát. Pároljuk meg a zöldségeket, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és ízesítsük. Amikor megfőtt turmixoljuk össze és keverjük hozzá a tejszínt és a tormát. Hígítsuk vízzel, hogy a kívánt sűrűségű legyen, igény szerint kissé sózzuk még. Forraljuk össze és már kész is vagyunk. Tálalhatjuk magában, kínálhatunk hozzá reszelt füstölt sajtot, pirított bacon kockát vagy fenyőmagot, mandulát, mozzarella sajtot, kockára vágott pirítóst, díszíthetjük mentalevéllel.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotók: scrumpdillyicious.blogspot.com, countrylife.co.uk)