Így történt, hogy ez az epres desszert, amely tudatosan épül édes és egyben sós ízvilágú alapra, gyakran betér életünkbe. Elkészítése nem nagy kunszt, kiváló reggelinek, lehet desszert vagy csak egyszerű majszolja az ember, mert finom.
Amire szükség lesz:
Alsó réteg:
20 dkg összetört sós perec (az a ropogós fajta)
4 evőkanál cukor
10 dkg olvasztott vaj
Keverjük össze villával a hozzávalókat alaposan, majd adagoljuk lazán (különben túlságosan kemény lesz) tűzálló üveg tálkákba. Ha nincs, kérjünk a következő szülinapra, addig pedig megteszi egy szögletes jénai tál. (Miért ne készíthetnénk egyben, s porciózzuk majd a tálalásnál kis tányérra, sikere akkor is lesz). Helyezzük tepsire a tálakat, majd süssük kb. 5-6 percig 180°C-ra előmelegített sütőben. Amíg készül a középső réteg, hagyjuk kihűlni.
Itt a közepe:
15 dkg porcukor
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
1 vanília rúd belseje
kb. fél citrom reszelt héja
1 teáskanál citromlé
Keverjük habbá a tejszínt. Állítsuk össze a krémet, a mascarponét, porcukrot, vaníliát,citrusféleségeket, majd adjuk hozzá a felvert tejszínt. A kész krémet kanalazzuk az alsó rétegre és rakjuk a hűtőbe a tálakat, minimum 1 órányit.
A teteje:
25 dkg eper
10 dkg cukor
4 evőkanálvíz
1 zacskó zselatin (Dr. Oetker)
Nemcsak színével bolondítja meg az alsóbb rétegeket. Mivel tobzódunk az eperben, a friss alapanyag kötelező. (Szezonon kívül használhatunk fagyasztott gyümölcsöt is). Tisztítás után daraboljuk 4 felé az eperszemeket, majd készítsünk zselés fedőréteget. Melegítsük meg a gyümölcsöt a cukorral, kis levet engedve, adjuk hozzá a vízzel kevert zselatint,melegítsük össze. Ha kihűlt, kanalazzuk a krém tetejére a friss színű, mámoros ízű besűrűsödött gyümölcsöt, és rakjuk vissza a hűtőbe.
Jó étvágyat hozzá!
(fotó: mybakingaddiction.com)